Izvještaj sa priprema za svečane zavjete u organizaciji naše provincije

 

„Da smo sami sastavljali program, ne bi ga bolje sastavili“, komentar je  dvadeset i trojice bogoslova četiriju franjevačkih provincija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine kojim su najbolje izrazili zadovoljstvo održanim mjesečnim pripremama za polaganje svojih svečanih zavjeta poslušnosti, siromaštva i čistoće u franjevačkom redu. Kako Statuti predviđaju, pripreme su trajale četiri tjedna. Prvo su se od 28. srpnja do 17. kolovoza mladi franjevci pripremali u župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, a potom do 23. kolovoza sudjelovali na duhovnim vježbama u samostanu sv. Franje u Rovinju.

Tako je nakon četiri godine organizaciju i domaćinstvo priprema za polaganje svečanih zavjeta preuzela naša provincija, čiji su ovogodišnji zavjetovanici fra Mislav Lukačević, fra Ivan Bogati, fra Vjeran Lazić, fra Darko Grmača i fra Siniša Pucić. Uz njih, pripremala su se i jedanaestorica bogoslova iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene, šestorica bogoslova iz Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije te jedan iz provincije Franjevaca trećoredaca glagoljaša. Iskoristili su ovu prigodu za međusobno upoznavanje i prijateljevanje, koje će biti nastavljeno u daljnjem franjevačkom i životnom hodu.

Duhovne pripreme za svečane zavjete započele su u nedjelju 28. srpnja molitvom Večernje i himnom Duhu Svetom. Za vrijeme boravka u Vukovaru, u poslijepodnevnom dijelu programa budući zavjetovanici posjetili su franjevačke i druge župe i samostane u Borovu naselju, Požegi (susret sa sestrama klarisama), Slavonskom Brodu, Iloku, Vinkovcima, Osijeku, Našicama, Cerniku, Aljmašu te Tolisi (BiH), upoznavajući bogatu povijest, materijalnu i duhovnu baštinu kako Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda tako i gotovo cijele Slavonije i Srijema. Također, sudjelovali su u susretima s domaćim vjernicima, kojima su posvjedočili ljepotu vlastitog poziva, te u Vukovaru pohodili i najvažnija mjesta vezana za Domovinski rat, izrazivši sućut i molitve za sve poginule za slobodnu Hrvatsku.

Uz to, u jutarnjem dijelu programa, braća franjevci, većinom iz naše provincije, redovito su ih kroz poticajna predavanja s naglaskom na franjevačku karizmu i duhovnost pripremili i ohrabrili za donošenje konačne, važne odluke u njihovom životu – potpunom, doživotnom predanju sebe Bogu, Crkvi i franjevačkoj obitelji. Tako su predavanja redom održali: fra Petar Cvekan (Zavjet poslušnosti), fra Dragutin Bedeničić (Život u zajednici), dr. sc. Josip Bošnjaković (Strastveno i odgovorno ljubiti primajući i darujući život! – psihologijski pristup), fra Rozo Brkić (Zavjet siromaštva), fra Ivan Landeka ml. (Zavjet čistoće), fra Ratko Radišić (Evangelizacijsko poslanje manje braće prema Generalnim konstitucijama), fra Marin Grbešić (Duh molitve i pobožnosti), fra Ilija Vrdoljak (Stanje, zahtjevi i perspektive djelovanja franjevaca u današnjem vremenu), fra Nikola Vukoja (Naš identitet: braća i manji u našemu vremenu), fra Mate Bašić (Rad sa zajednicama franjevačke karizme i nadahnuća, napose s OFS-om i Framom), fra Ivan Miklenić (Bratstvo u svakodnevnom životu), fra Zvonimir Lutrović (Malenost, solidarnost i franjevački način upravljanja materijalnim dobrima) i fra Zdravko Lazić (Susreti i razgovori s ljudima u potrebi).

Mladu braću posjetila su i četvorica provincijalnih ministara: fra Ilija Vrdoljak (Hrvatska franjevačka provincija svetog Ćirila i Metoda, Zagreb), fra Miljenko Šteko (Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM, Mostar), fra Jozo Marinčić (Franjevačka provincija Svetog Križa – Bosna Srebrena, Sarajevo) i fra Ivo Martinović (Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša, Zagreb), uputivši riječi poticaja i ohrabrenja kandidatima za ustrajnost na redovničkom putu služenja Bogu i bratu čovjeku. Time su ujedno dali na važnosti ovim pripremama, jednom od rijetkih zajedničkih formativnih susreta braće franjevaca na ovim prostorima. Stoga, raduje zanimanje mlade braće da bude i više inicijativa na razini Južnoslavenske konferencije franjevaca.

Vrhunac priprema za svečane zavjete uslijedio je u samostanu sv. Franje Asiškoga u Rovinju, gdje je duhovne vježbe predvodio fra Bojan Rizvan, OFM, iz Franjevačke provincije svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri. Kroz svakodnevna dva nagovora temeljito se osvrnuo na susrete Isusa i raznih skupina ljudi, zapisane u Ivanovom evanđelju, te iste povezao s različitim aspektima franjevačke karizme, s naglaskom na redovničke zavjete, kao i s mnogim zanimljivim primjerima iz svakodnevnog života starije braće franjevaca. Tijekom boravka u Rovinju, zavjetovanici su posjetili franjevačko bratstvo u Pazinu, sastavljeno od trojice braće iz dvaju franjevačkih provincija, naše i one sa sjedištem u Mostaru, a sve kako bi se upoznali s njihovim životom i djelovanjem na planu nove evangelizacije.

U petak, 23. kolovoza misom zahvalnicom s otpjevanim „Te Deum“ završene su jednomjesečne pripreme, nakon čega su se kandidati zahvalni Bogu na primljenim milostima i na bratskom zajedništvu vratili svojim provincijama, iščekujući dan polaganja svojih doživotnih zavjeta.

Najveće zahvale za provedenih milosnih mjesec dana na pripremama pripadaju fra Krunoslavu Kocijanu, odgojitelju i organizatoru ovih priprema, kao i domaćinima u Vukovaru i Rovinju fra Ivici Jagodiću i fra Smiljanu Berišiću.

 

fra Siniša Pucić