Svečano zavjetovanje petorice naše braće

U subotu 7. rujna u crkvi Uzvišenja sv. Križa, u zagrebačkom Sigetu, petorica mladih franjevaca Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda – fra Mislav Lukačević iz Slavonskog Broda, fra Ivan Bogati iz Virovitice, fra Darko Grmača iz Kloštar Ivanića, fra Vjeran Lazić iz Vinkovaca i fra Siniša Pucić iz Rijeke – svečano su zavjetovali da će, uz Božju pomoć, redovničke zavjete poslušnosti, čistoće i siromaštva, te ih obdržavati cijeloga svoga života.

 

Blagoslovna molitva

   

     U subotu 7. rujna 2019. u crkvi Uzvišenja Svetoga Križa petorica mladih franjevaca Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda svečano su zavjetovali da će, uz Božju pomoć, redovničke zavjete poslušnosti, čistoće i siromaštva obdržavati cijeloga svoga života. Misno slavlje predvodio je provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak uz koncelebraciju brojne braće svećenika. Uz njih su prisutna rodbina, prijatelji i vjerni puk mogli biti svjedocima iznimnog događaja u životu svakog redovnika, događaja u kojem svojim potvrdnim „Evo me!“ braća trajno odgovaraju na poziv koji im je Isus Krist stavio u srca pozvavši ih na život u bratstvu i u služenju Crkvi i svim braći ljudima. Svečane zavjete položili su fra Mislav Lukačević iz Slavonskog Broda, fra Ivan Bogati iz Virovitice, fra Darko Grmača iz Kloštar Ivanića, fra Vjeran Lazić iz Vinkovaca i fra Siniša Pucić iz Rijeke.

     U svojoj homiliji provincijalni je ministar fra Ilija Vrdoljak istaknuo vrlo važnu ulogu i simboliku križa u životu svakog franjevca. „Križ je ponekad težak i mučan, ali križ je i znak slobode za svakog franjevca, on je znak potpunoga predanja u kojemu se osjećamo slobodnima,“ istaknuo je fra Ilija. Nadalje je naglasio kako su sveci oni koji su najvjernije prenijeli duh evanđelja te je vrlo poučno i zanimljivo da je sv. Franjo svojoj braći najprije savjetovao da se, kada dolaze u neki grad, nastane negdje na periferiji i da tamo mirno započnu živjeti, da ih narod promatra, da promatra kako žive i što rade i da onda prepozna kvalitetu i duhovnu snagu takvoga načina života. Ustrajnost je ono što se sada očekuje od svakog kandidata koji je stavio svoj potpis, a nagrada je, kako i u obredu zavjetovanja piše – obećanje vječnog života – u svojoj homiliji je rekao provincijalni ministar izrazivši radost što je franjevačka zajednica bogatija za još petoricu članova te čestitajući i zahvaljujući obiteljima na daru vjere koji su prenijeli na svoju djecu.

      Prije samog obreda zavjetovanja, a dok su se pjevali zazivi i litanije svim svetima,  zavjetovanici su se prostrli pred oltar simbolično pokazujući svoju predanost Božjoj volji i umiranju sebi i darivanju sebe Isusu Kristu u franjevačkoj redovničkoj zajednici svete Katoličke Crkve. Nakon samog čina zavjetovanja, uslijedilo je čestitanje braći svečanozavjetovanicima koje im je uputila cijela prisutna redovnička zajednica. Time su braća u radosti i zajedništvu primljeni u bratstvo kao punopravni članovi. Nakon svete mise, uslijedilo je druženje i čestitanje, a brojni prijatelji, rodbina i obitelji zavjetovanika, od kojih su neki došli iz udaljenijih mjesta, nastavili su se družiti u zajedništvu s franjevcima na ručku.

 

 

     Radosni trenuci svečanog zavjetovanja redovničkih zavjeta trenuci su u kojima redovnička zajednica u vjernosti poslanju svoga utemeljitelja nastoji Bogu zahvaliti na, danas prijeko potrebnom, daru poziva svjedočenja i naviještanja evanđelja. S druge strane, veliki je to događaj i za Crkvu koja, u mladoj braći i budućim navjestiteljima i pronositeljima Radosne vijesti, vidi one koji će svijetu donositi nadu u bolje sutra i dokazati da zaista zaslužuju naziv „ljudi nade“.

fra Ivan Majić

 

Novozavjetovanici – fra Siniša, fra Ivan, fra Vjeran, fra Darko i fra Mislav