Misijski tjedan u župi Svete Obitelji u Osijeku

Osječka župa Svete Obitelji i ove godine je na poseban način obilježila Misijsku nedjelju. Misijska skupina uredila je prostor oko oltara u crkvi kako bi vjernicima približila dio kulture i života ljudi koji žive u dalekim krajevima. Kroz cijeli tjedan, nakon evanđelja, a umjesto propovijedi članovi misijske skupine čitali su prigodne homilije naših misionara. Kroz svoje homilije misionari poručuju da unatoč činjenici da nas je vrijeme pandemije ovilo tamom, te samo pojačalo otvrdnuće srdaca i nedostatak poniznosti te otvorenosti duša za riječ, trebamo biti svjesni da jedino molitvom i zajedništvom možemo ustrajati i polučiti plodove jer smo pozvani živjeti izgarajući u ljubavi za Boga i bližnjega, te svjedočiti Krista svojim životom, riječju, u obiteljima, na radu, odmoru, te cijeniti odgovornost i učiniti svoj život vrjednijim.  

U sklopu obilježavanja Misijske nedjelje vjeroučenici OŠ „Tin Ujević“ iz Osijeka na svetoj misi u 11,00 sati izveli su kratki scenski prikaz „Djeca svijeta“ kako bi svojim vršnjacima osvijestili važnost zahvalnosti za ono što imaju, ali i prikazali kako žive druga djeca u svijetu kojima je velika radost čak ako mogu ići u školu.  Večernju svetu misu predslavio je vlč. Vedran Bilić župnik iz Ilače koji je tri godine proveo u Peru kao misionar te je o tome govorio u propovijedi, svjedočeći o važnosti misija i prisutnosti misionara, napose svećenika kojih je u području u kojem je on boravio iznimno mali broj. Nedostupnost između mjesta koje pokriva Vikarijat u Amazoniji veliki je problem u evangeliziranju kako postojećih vjernika tako i onih kojima bi se mogla naviještati Radosna vijest. Naglašavajući taj problem, kao i jezičnu barijeru između misionara i vjernika vlč. Vedran posebno je istaknuo Božju providnost kojom su i oni najveći problemi postali maleni. Trebamo posvijestiti da Isus želi da Duh Sveti plamti poput ognja u našim srcima, te nam kao ulaznicu u kraljevstvo nebesko ostavlja zadaću: gladna nahraniti, žedna napojiti, stranca primiti, gologa odjenuti, bolesnoga pohoditi i k utamničenom doći, zato oduprimo se grijehu i ne dajmo da nam srce otvrdne.

Zahvalni smo Bogu za dar misionara diljem svijeta upućujemo svoje molitve za ustrajnost misionara i misionarki, te da i sami budemo misionari u svojim sredinama, u školama, u obiteljima, u župnim zajednicama.

župa Svete Obitelji – Osijek Jug 2