Udruga Kruh sv. Ante preuzela vođenje ustanove Zlatni cekin

Sudionici svečane primopredaje Zlatnog Cekina u Slavonskom Brodu

Karitativno društvo „Kruh svetog Ante“ Franjevačke provincije Bosne Srebrene u Zagrebu temeljem darovnog ugovora, preuzelo je vođenje rada Zlatnog cekina u Slavonskome Brodu. Riječ je o poliklinici – specijaliziranoj zdravstvenoj ustanovi za rehabilitaciju djece sa poteškoćama u razvoju. Pravni akt prijenosa osnivačkih i vlasničkih prava nad ovom ustanovom svečano je izvršen u ponedjeljak, 25. listopada u Zlatnom Cekinu u Slavonskom Brodu.

Djelovanje i važnost ove ustanove Zlatni cekin, jedinstvene takve vrste u širem području, od njezina osnivanje do danas predstavila je Antonija Domorad, ravnateljica dječjeg vrtića Cekin koji djeluje pri ovoj ustanovi osnovanoj prije 28 godina na molbu i ponudu franjevaca iz Bologne, odnosno njihova slavnog dječjeg festivala Zecchino d’ora (Zlatni cekin) po kojemu je ova ustanova i dobila ime. Brigu za gradnju, opremanje i vođenje ovoga centre prihvatili su franjevci Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Ustanova osnovana u jeku Domovinskog rata, 23. listopada 1993. na području Hrvatske, franjevački samostan u Slavonskom Brodu je bio formalno pred državnim tijelima njezin osnivač. Od početka do danas ravnatelj ustanove je fra Ilija Jerković, svećenik provincije Bosne Srebrene.

„Početak rada Zlatnog cekina pratila je velika ekonomska kriza i mnogo drugih poteškoća, ali Božjom providnošću, i pomoću brojnih donatora Zlatni cekin danas je moderna ustanova koja ima velik broj stručnog osoblja, potrebnu opremu i dobre programe za pružanje dijagnostike, rane rehabilitacije i rane socijalizacije. Radi se o polivalentnoj ustanovi za rehabilitaciju djece, koje nema od Dunava do Zagreba, koja dnevno ima oko 250 terapija i raznih drugih usluga koje pružaju. U dječjem vrtiću Cekin, koji radi po Montessori programu, imamo šezdesetak djece tipičnog razvoja i više od četrdesetero djece s teškoćama u razvoju. Nekoliko okolnih županija koriste naše usluge pa je Zlatni cekin neformalno postao područna ustanova te se zbog toga javlja sve veći broj djece s raznim teškoćama i znakovima autizma“, rekla je uz ostalo ravnateljica Domorad.  Dodala je kako su ovih dana uspjeli pokriti novi objekt od 520 m2, koji je potreban za novu opremu i kabinete.

U ime ustanove zahvalila je svima koji su pomogli njihov rad, posebno franjevcima iz Bologne, dječjem zboru Zecchino d’oro, Hrvatskoj franjevačkoj provinciji Sv. Ćirila i Metoda, Zagreb, Franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu, bez čije suglasnosti i formalnog pokroviteljstva Zlatni cekin nije mogao početi raditi, Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj što je prihvatila ovaj projekt i imala sluha za potrebe ove djece i roditelja, Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji za veliku pomoć i suradnju, Brodsko-posavskoj županiji i Gradu Slavonski Brod za pomoć i suradnju, te brojnim prijateljima i donatorima koji prate i pomažu njihov rad. „Zlatni cekin je ogledalo vjere i humanosti svih nas“, rekao je uz ostalo u pozdravnom govoru ravnatelj ustanove fra Ilija.

Predstavljanju ovog pravnog akta uz ravnatelja fra Iliju i ostale djelatnike ove ustanove  nazočili su: mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijal Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, gvardijan brodskog samostana fra Klaudio Milohanović, voditelji KD „Kruh sv. Ante“ fra Petar Karajica u Sarajevu i fra Stipo Karajica u Zagrebu, nekoliko franjevaca iz Bosanske Posavine te u ime Grada Slavonskog Broda Vesna Zlatarević, pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti i u ime Brodsko-posavske županije Anica Vukašinović, pročelnica upravnog odjela za obrazovanje sport i kulturu.

Između ostaloga spomenuli su sv. Franju koji je svoj put pokora i obraćenja započeo brinući se za gubavce, ljude svoga vremena koji su bili odbačeni i bez nade života te podsjetili kako je ovo djelo koje provodi ustanova Zlatni cekin upravo mjesto susreta s ljudskom boli i patnjom, ali i mjesto nade koju žele darivati onima koji dolaze na liječenje tijela ili duha.

Kao nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije koja je od početka prepoznala vrijednost i važnost ove dragocjene ustanove, mons. Đuro Hranić naglasio je kako je po toj ustanovi Crkva na poseban način prisutna i prepoznatljiva kako u gradu tako i u širem području Slavonije. Upozorio je kako Crkva nije socijalna ustanova i ne može zamijeniti državu, ali zato karitativno djeluje i pripomaže što je prepoznatljivo i u ovoj ustanovi. „Koliko je važna i dragocjena ova ustanova najbolje znaju njezini djelatnici, ravnatelj fra Ilija koji je sebe ugradio u ova projekt“, ustvrdio je nadbiskup mons. Đuro i zahvalio svima koji pomažu rad ove ustanove te obećao i dalje svaku podršku njegove Nadbiskupije.

Preuzimajući daljnje pravno i stvarno vođenje ustanove Zlatni cekin predsjednik KD „Kruh sv. Ante“ Franjevačke provincije Bosne Srebrene u Zagrebu fra Stipo Karajica je naglasio: „Mi franjevci ovim pravnim aktom nastavljamo svoju višestoljetnu franjevačku opredijeljenost prema siromasima, potrebitima i ranjivim skupinama, koje su u Zlatnom cekinu tako prepoznatljivi. Naša ljudska, franjevačka i kršćanska opredijeljenost i ljudska obveza je upravo biti blizu tim ljudima. Želimo nastaviti započetu davnu liječničku praksu najstarijeg i prvog liječnika u Bosni dr. fra Mate Nikolića iz Kreševa, koji je 1807. godine, nakon završenog studija medicine u Austriji bio prvi liječnik u Bosni. Ta povijesna oporuka i pečat prenijela se i na nas mlađe franjevce, njegove duhovne sinove“ rekao je fra Stipo i zahvalio djelatnicima na kvalitetnom i senzibilnom radu i ustrojenom nadzoru na upravljanju te iskazao svoju želju da tu praksu nastave.

U znak zahvale ravnatelja Zlatnog cekina fra Ilija je nadbiskupu Đuri, provincijalima fra Milanu i fra Jozi te gvardijanu fra Klaudiju darivao umjetničke slike.

Brankica Lukačević