Obilazak samostana sjeverozapadne Hrvatske

Od 7. do 9. 8. smo mi novaci, slovenski provincijal fra Marjan i naši magistri obišli samostane u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Budući da smo s novicijatom prošle godine na susretu novaka vidjeli puno slovenskih samostana, dolikovalo je, obići još i hrvatske. Također brojni samostani, koje smo obišli, pripadali su našoj zajedničkoj Provinciji s. Križa.

Magistar fra Ivan, koji je organizirao hodočašće, najprije nas je odveo u Viroviticu, gdje se po mišljenju nekih nalazi najljepša crkva HFP sv. Ćirila i Metoda. Zatim, uputili smo se prema Međimurju i usput posjetili svetište Ludbreg, mjesto euharistijskog čuda. Konačno, prispjeli smo u Čakovec, gdje smo dvaput prenoćili.

Idućeg dana put nas je vodio u Mariju Bistricu. Gdje smo se pomolili i razgledali hrvatsko nacionalno marijansko svetište i kalvariju. Zatim smo se zaputili preko granice u Sloveniju, na Svete Gore iznad Bistrice ob Sotli (nasuprot Kumrovca). Svete Gore, što leže blizu granice sa Slovenijom, značajno su svetište za Sloveniju i susjednu Hrvatsku. Kod povratka s ručkom su nas počastila braća u Klanjcu i s kolačima u magistrova obitelj u rodnom selu Desiniću. Također smo se preporučili Majci Božjoj na Trškom Vrhu kod Krapine. Dan je završio s bratskom dobrodošlicom u samostanu u Krapini i s povratkom u Čakovec.

Zadnjeg smo dana posjetili braću u Varaždinu, gdje su nas počastili ručkom. Kod povratka smo još skrenuli u Jastrebarskom, skromnom samostanu s bogatom poviješću, i u Krašić, rodnu župu bl. Alojzija Stepinca. Umorni od razgledavanja, puni lijepih iskustva i priča iz povijesti nekad zajedničkih, a danas hrvatskih samostana, vratili smo se na Trsat, gdje se spremamo za prve zavjete.

fra Filip Mlinar