Sprovod fra Sebastijana i fra Vjekoslava

U četvrtak 10. kolovoza 2023. oprostili smo se od naše braće fra Sebastijana Golenića i fra Vjekoslava Kocijana.

Fra Sebastijan i fra Vjekoslav pokopani su u franjevačku grobnicu na Gradskom groblju u Varaždinu. Na posljednjem ispraćaju okupilo se veliko mnoštvo braće franjevaca, svećenika i vjernika iz više mjesta u kojima su fra Sebastijan i fra Vjekoslav djelovali u svom svećeničkom i franjevačkom životu.

Sprovodne obrede predvodio je provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto. Oproštajne govore izrekli su fra Franjo Jesenović i fra Lucije Jagec.

Fra Franjo je istaknuo kako je fra Sebastijan ostavio poseban doprinos na polju kulture, osobito je pozitivno djelovao na ljude kulture i umjetnosti, posebno na glazbenike. Svojim svjedočanstvom i riječju upućivao ih je na Božji put. Fra Sebastijanovo glazbeno stvaralaštvo je sakralnog karaktera. Skladao je psalme, crkvene himne i birane biblijske tekstove. Nekoliko njegovih skladbi nalazi se u liturgijskoj pjesmarici Pjevajte Gospodu pjesmu novu.

Fra Lucije je istaknuo Fra Vjekoslavovu radost služenja i otvorenost za nove vjerske pokrete i nove karizme u Crkvi uz redoviti pastoralni rad u župama i samostanima. Mnogima je bio na usluzi dokle god je to fizički mogao, a s brojnima je kontaktirao i preko društvenih mreža. Svoje mladomisničko geslo: Slava Bogu na visini, a mir ljudima dobre volje! (Lk 2,14) sprovodio je u djelo, a ljudi i njihovo duhovno dobro bilo mu je na prvom mjestu. Svoju bolest podnosio je svjesno i strpljivo i uvijek je bio okružen, posebno u posljednjim danima, svojom braćom i sestrama.

Svetu misu zadušnicu u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja slavio je varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak koji je u prigodnoj homiliji istaknuo da je izabrao za tu misu evanđeoski odlomak o Isusu – kruhu života jer u susretu sa smrću razmišljamo o životu koji Isus daruje, o životu koji je sâm Isus. Pokojna braća svećenici fra Sebastijan i fra Vjekoslav hranili su se tim kruhom života, drugima su donosili taj kruh života i zato s vjerom gledamo Život i u njihovoj smrti. Biskup je također zahvalio pokojnicima na nesebičnom svećeničkom i redovničkom služenju.

Na misi zadušnici pjevao zbor iz Krapine koji je i fra Sebastijan vodio te su izveli i neke njegove liturgijske skladbe.

Zahvaljujemo svima na izrazima kršćanskog suosjećanja, a našoj pokojnoj braći neka Gospodin daruje radost vječnoga života.