Obilježena 10. obljetnica smrti fra Zvjezdana Linića

U Kući susreta Tabor u Samoboru u sklopu seminara „Isuse, dobroto beskrajna!“ u četvrtak 7. prosinca obilježena je deseta obljetnica smrti fra Zvjezdana Linića, utemeljitelja Tabora.
Na početku seminara svjedočili su dugogodišnji suradnici i prijatelji pokojnog fra Zvjezdana, bračni par Stjepan i Ružica Lice. Prikupljavši dugi niz godina propovijedi i meditacije fra Zvjezdana Linića, Stjepan Lice pretočio je sve u jednu knjigu naziva „Dragocjen si u mojim očima“ i izdanju Verbuma. Ružica i Stjepan Lice približili su osobnost fra Zvjezdana svima onima koji ga nisu poznavali. Kroz nekoliko ispričanih životnih situacija i anegdota vezanih uz njihovo veliko prijateljstvo, u srca nazočnih utkali su važnost Božje Riječi koju je i sam fra Zvjezdan živio, ali i poticao druge da se približe Božjoj Riječi. „Fra Zvjezdan mi je uvijek govorio ‘pa tako malo ti treba da otvoriš srce Gospodinu, tako malo da se pokreneš samo malo se poguraj da ostvariš svoj život, da vidiš što ti je Bog sve stavio – što ti sve možeš’“, rekla je između ostalog Ružica Lice u svjedočanstvu. Stjepan Lice opisao je veličinu duše i srca fra Zvjezdana te neizmjernu ljubav koju je gajio prema sv. Franji. Osobito kako je sebe nesebično davao drugima. „Ljepota tih trenutaka zaista je neopisiva“, nastavio je Lice dodavši da je „Dragocjen si u Božjim očima“, knjiga pomno izabranih fra Zvjezdanovih tekstova koji su najkarakterističniji za njega, a u njoj se nalaze tekstovi meditacija, klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i propovijedi. Meditacije iz knjige čitao je i Dario Brigić. Uslijedila je misa zadušnica koju je uz koncelebraciju franjevaca predvodio provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto. U propovijedi dotaknuo se života fra Zvjezdana Linića te potaknuo na osluškivanje Božje Riječi koje nudi evanđelje ‘Naprotiv, tko god sluša ove moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji sagradi kuću na pijesku. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika.’

„Uvijek se iznova iznenadimo kako ne znamo slušati, kako je druga strana čula sasvim nešto drugačije – krivo protumačila i onda se jedni na druge istresamo. Jedna časna mi je jednom zgodom rekla kako svi hvale našeg Papu, a rijetko tko sluša šta govori. I u današnjem vremenu pozvani smo osluškivati glas Crkve jer i ja sam sam Crkva – jer sam kršten, ali i Crkva ima taj vapaj u današnjem vremenu prema Kristu. Da sam zaista poslušan Crkvi te da u crkvi mogu čuti pravoga i cijeloga Krista. Slušati Krista i graditi kuću na toj stijeni, slušati Krista kada nam se sluša i ne sluša, i kada je zahtjevan. Osluškivanje Krista temelj je da naša kuća bude potpuna“, zaključio je provincijal Krišto. U nastavku seminarskog programa večer se nastavila uz klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio fra Ivan Matić, a pjesmom animirala Marija Renić. Na seminaru su sudjelovali hodočasnici iz Beča i Splita, a do nedjelje se očekuje još hodočasnika iz Hrvatske.

IKA