Oblačenje habita

Dana 26. kolovoza 2022. na Trsatu su se okupila brojna braća iz Slovenske franjevačke provincije svetoga Križa te Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda. Razlog ovog međunarodnog susreta bilo je oblačenje nas trojice novaka i početak naše godine novicijata. Redovnički habit smo obukli fra Andraž Gorenc, fra Filip Mlinar iz Ljubljane i ja, fra Ivan Fićković iz Požege. Gosti su počeli pristizati i prije ručka, a na nama, još kratko postulantima, se vidjelo da smo uzbuđeni i radosni zbog toga što nas je čekalo.

U 16 sati smo se okupili u bazilici Majke Božje Trsatske te je pjesmom započeo obred oblačenja. Obred je predvodio provincijalni ministar fra Milan Krišto, a uz njega je bio i slovenski provincijal fra Marjan Čuden te magister novaka fra Ivan Miklenić i novi vicemagister fra Gabrijel Bošnjak.. Nakon uvodnog pozdrava fra Milana naš fra Ivan nas je sve prozvao te smo mi sa svojim „evo me“ ponovo potvrdili svoju želju nasljedovanja Isusa Krista po uzoru svetog Franje. Potom je fra Gabrijel pročitao odlomak iz životopisa sv. Franje od fra Tome Čelanskog. Nakon toga sam pročitao ulomak iz Djela apostolskih o tome kako se prva Crkva držala zajedno te da im sve bijaše zajedničko. Zatim je uslijedio psalam kojeg su čitali naizmjenice Andraž i Filip u kojem smo ponavljali antifonu „glej, prihajam, da spolnim tvojo voljo Gospod“. Zatim su provincijali fra Milan i fra Marjan, svatko na svome jeziku, navijestili odlomak evanđelja po Ivanu i to onaj dio ako pšenično zrno umre donosi veliki rod.

U propovijedi koja je uslijedila, fra Marjan je naglasio kako habit koji oblačimo treba nama i drugima svjedočiti kako smo se odlučili za Krista. Uz to habit koji oblačimo prije nas su nosili brojni svetci i mučenici te nam to treba govoriti kako je naše odijelo sveto. Dodao je kako je naš poziv Božji dar i da ako ćemo habit nositi na silu to neće biti dobro, već se trebamo radovati tome što nas Bog poziva i tome što smo mu se odazvali. Također nas je pozvao da se naučimo graditi bratstvo dobrim odnosima te da se uvijek trudimo druge gledati boljima nego sama sebe. Za kraj nas je pozvao da gajimo osobitu pobožnost prema Majci Božjoj, održavamo unutarnju gorljivost srca i da budemo veseli novaci.

Po završetku propovijedi uslijedio je blagoslov habita koje smo trebali obući i samo oblačenje. Nakon oblačenja sva prisutna braća su nas bratski pozdravili i poželjeli nam mir i ustrajnost. Potom je uslijedio završni blagoslov te zajedničko fotografiranje. Kako i priliči svoje druženje smo nastavili u samostanskoj blagovaonici u obiteljskom ugođaju oko zajedničkog stola.

fra Ivan Fićković