Prvi zavjeti novaka

27. kolovoza, su na misi u 15 sati svoje prve redovničke zavjete dali „stari“ novaci. Svoj „evo me“ izrekli su fra Danko Mihovilović iz Karlovca, fra Teo Knežević iz Virovitice, fra Loris Pilav iz Zagreba, fra Antonio Bašić iz Rijeke i fra Domen Iljaš iz Ljubljane. Misu je predslavio fra Milan Krišto, te su uz njega koncelebrirali fra Marjan Čuden i fra Tomislav Šanko te magistri novaka iz sve tri provincije i ostala braća iz triju provincija.

Kako su zavjetovanici iz triju provincija i dvije države, bilo je prikladno podijeliti homiliju na dva propovjednika. U prvom dijelu je fra Tomislav Šanko govorio o tome kako je uvijek potrebno nešto pustiti u svome životu za veće stvari koje su ispred nas, a kada to i učinimo dolazi Božji blagoslov na nas. Uz to pozvao je sve okupljene na da se prisjete življenja u skrovitosti i da budemo zaljubljeni u Krista. Zatim je fra Marjan Čuden rekao kako se na slovenskom za zavjete kaže obljub, što dolazi od riječi ljubav. Upravo radi toga je jasno zašto zavjetovanici daju svoje prve zavjete zbog ljubavi. Oni su spoznali i upoznali Boga kao ljubav te živeći kroz zavjete žele odgovoriti na tu beskrajnu Božju ljubav.

Po završetku mise bilo je zajedničko i pojedinačno slikanje zavjetovanika. Nahranjeni Kristovom riječju i tijelom svi smo se premjestili u našu samostansku blagovaonicu gdje smo se i tjelesno okrijepili te i tako proslavili prve zavjete naše braće.