Oblačenje novaka na Trsatu

     U petak, 23. kolovoza 2019. godine u Svetištu Majke Božje Trsatske bio je obred oblačenja franjevačkog redovničkog odijela kojim je za četvoricu mladića započela godina novicijata. Trojica su članovi Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, a jedan je član Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra. Sva četvorica u Samoboru su zajedno završili i godinu postulature. Obred oblačenja, uz prisutnost braće iz obje Provincije, predvodio je provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak u zajedništvu s fra Andrijom Bilokapićem, provincijalnim ministrom Franjevačke provincije sv. Jeronima, za novaka njihove Provincije. Činom oblačenja habita novi franjevci započinju svoju novicijatsku godinu i simbolično ostavljaju starog čovjeka i započinju put prema dubljem nasljedovanju Isusa Krista po primjeru sv. Franje Asiškoga.

      Za našu Provinciju novicijat su započeli: Andrej Jozić iz Samobora, Župa sv. Anastazije, Tadija Visković iz Martina kod Našica, Župa sv. Antuna Padovanskog i Jurica Hrbud iz Klanjca, Župa Navještenja Blažene Djevice Marije.
Za Franjevačku provinciju sv. Jeronima iz Zadra godinu novicijata započeo je Antonio Gospić iz Zadra, Župa Presvetog Srca Isusova.

     U svom nagovoru fra Ilija Vrdoljak je naglasio kako sada i na vidljiv način započinje godina kušnje jer se oblačenjem franjevačkoga habita oblači odijelo kušnje a odijelo nije samo znak pripadnosti franjevačkoj obitelji nego ono predstavlja i odijelo odgovornosti i ono nas obavezuje. Može se primijetiti da je i svaki biblijski poziv i poziv kušnje, a kroz kušnju treba proći kao što je prošao i sam Isus Krist. Ovo je početak redovničkoga života i novi korak u životu, a on se sastoji od nekoliko koraka da bi se ostvario bilo kao redovnički bilo kao svećenički poziv.

     Zahvalni i radosni što su sada postali dijelom franjevačke obitelji, preporučamo ih svoj braći u molitve uzdajući se u Božju providnost i snažni zagovor Majke Božje Trsatske te se nadamo da će im godina novicijata osim godine kušnje biti isto tako i godina milosti.