Održan 26. Krapinafest

U organizaciji zajednice „Bolji svijet” i Franjevačkoga samostana u Krapini održan je 25. lipnja 26. Krapinafest – festival posvećen promociji suvremene duhovne glazbe – u crkvi sv. Katarine.

Kakva se povijest krije iza imena Krapinafesta najprije su mogli doznati njegovi posjetitelji na izložbi slika i plakata s dosadašnjih izdanja festivala, otvorenoj u franjevačkom samostanu prije misnoga slavlja koje je u crkvi sv. Katarine predslavio fra Franjo Tomašević, gvardijan. Misno slavlje svojim pjevanjem animirao je bend „Bolji svijet“.

U ime pokrovitelja Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i provincijala fra Milana Krišto riječi dobrodošlice uputio je fra Franjo Tomašević, prenoseći čestitke te zahvale Mariji i Ivanu za organizaciju, sviranje i njegovanje moderne duhovne glazbe te za dugogodišnju suradnju na svim poljima djelovanja u okrilju franjevačke crkve i samostana.

Priča o duhovno-glazbenom festivalu seže još u 1993., a neodvojiva je od samostana Manje braće. U njegovu je okrilju baš te godine osnovan Zbor mladih „Krapina” te je još iste godine održao prvi božićni koncert „Radujte se narodi”, koji se održava sve do danas. Aktivnost zbora pridonijela je i brzom osnutku krapinskoga bratstva Franjevačke mladeži, koja je ubrzo postala i pokretačem brojnih župnih humanitarnih akcija, hodočašća, koncerata i tribina. Upravo su uz potporu framaša i franjevaca Ivan i Marija Benc 1997. u krapinskoj crkvi organizirali prvi Krapinafest koji je ugostio izvođače iz Hrvatske, ali i inozemstva: Slovenije, BiH, Švicarske, Njemačke, Austrije…

Festivalu su se ove godine pridružili Antonio Tkalec, fra Miroslav Petrac, Ženski vokalni ansambl Fiola, Miljenko Golub, Gaudium Domini, Tomica Kolar (ex. Hosana) i vlč. Janez Ferlež (Slovenija).

O njegovim je plodovima posvjedočio i sam Ivan Benc, ističući da je dosad nastupilo više od 230 izvođača s oko 400 novih pjesama. „Uz pjesme, uvijek je tu druženje u ozračju vjere, ljubavi, zajedništva te rađanja prijateljstva, od kojih su mnoga ostala do danas. Redovito su se objavljivali nosači zvuka, nekada i dvostruki, zahvaljujući Udruzi Kajscena iz Krapine”, istaknuo je. Također je zahvalio svim franjevcima koji su do sada službovali u toj crkvi i samostanu, članovima zbora „Bolji svijet“, suradnicima, prijateljima, sponzorima i medijskim pokroviteljima.

Vijest objavila IKA