Osijek: Održana redovita skupština Franjevačkog svjetovnog reda

Redovita skupština Osječko-baranjskog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) održana je u subotu 25. ožujka u samostanskoj crkvi Svetog Križa u osječkoj Tvrđi.

Na skupštini su sudjelovali predstavnici mjesnih bratstava toga područja. Skupština je započela misom koju je predvodio područni duhovni asistent fra Dragutin Brezovac u zajedništvu s fra Dragutinom Bedeničićem. U homiliji je fra Dragutin istaknuo vrijednost i poniznost Blažene Djevice Marije.

Nakon mise pozdrav je uputila područna ministra Ankica Šerić. Uslijedilo je izvješće s Nacionalnog seminara za formaciju koji je održan 10. veljače 2023. godine, o kojem je izvijestila područna voditeljica formacije Mara Šešo. Naglasila je da su odlike svjetovnih franjevaca zajedništvo, siromaštvo te, iznad svega, poniznost. Između ostaloga, istaknula je kako je teško skinuti maske jer u njima ljudi imaju sigurnost.

Potrebno je skinuti maske oholosti, jer ako smo puni sebe gubimo svoju vezu s Gospodinom. Jedina osoba s kojom se smijemo i moramo uspoređivati je Krist, a lijek za oholost je zajednica u kojoj treba prikazati i svoje loše i dobre strane. Izuzetno je važno povezati molitvu i poniznost, obnašati svoje dužnosti sa smiješkom, raditi skupa s bratstvom i moliti za bratstvo. Ne grade služitelji (ministri) bratstvo, nego zajednica koja mu pomaže da izgradi sebe. U svim bratstvima nedostaje žara. Kako ga obnoviti ako se netko novi zainteresira za franjevaštvo, što bi trebao reći, što očekuje od zajednice, što mi doprinosimo bratstvu da bude kvalitetnije? Sva naša druženja na sastancima mjesnih bratstava su dar i obveza, svatko treba nešto unijeti, rekla je Šešo.

Područni doministar Marko Kapular u izlaganju je govorio o prvim duhovnim vježbama u području koje su održane u Vukovaru, a vodio ih je područni duhovni asistent fra Dragutin Bedeničić te su sudjelovali braća i sestre iz 13 mjesnih bratstava. Razmišljali su o biblijskim tekstovima, raspravljali o njima te kako što bolje svjedočiti vjeru i pripadnost franjevačkoj obitelji u svojim bratstvima, kao i vlastitim obiteljima, narodu i Crkvi.

Ankica Šerić izrekla je pohvalne kritike o „hodočašću Ikone franjevačke obitelji“. Nakon toga je uslijedio duhovni nagovor fra Dragutina Bedeničića koji je govorio o djelima milosrđa uz pobožnost križnoga puta. Istaknuo je kako treba moliti i raditi, pokazivati svoje osjećaje prema bližnjima, bila to radost ili mrzovoljnost, ali sve u bratskoj ljubavi potaknuti Gospodinom koji je došao radi svakoga čovjeka i pokazao što treba činiti.

Nakon okrepe „brata magarca“, izrečena su prigodna svjedočanstva iz pojedinih mjesnih bratstava i obavijesti o budućim događanjima u Područnom bratstvu OFS-a (hodočašće u Šumanovce, područni seminar za formaciju, područna skupština u Našicama, izbori u pojedinim mjesnim bratstvima…). Susret je završen molitvom.