Osijek: Proslavljen 3. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Katolička udruga za pomoć starijim i nemoćnim osobama „Veronikin rubac“ upriličila je u nedjelju 23. srpnja proslavu 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba u Osijeku.

Slavlje je upriličeno u suradnji s franjevcima Franjevačkog samostana u Tvrđi predvođenim gvardijanom fra Venancijem Mihaljevićem. Slušajući poticaje pape Franje uz ovogodišnje geslo „Od koljena do koljena dobrota je njegova“ (Lk 1, 50), osječki su vjernici s volonterima „Veronikina rupca“ sudjelovali u večernjem euharistijskom slavlju koje je u crkvi Svetog Križa predvodio i propovijedao fra Zoltan Dukai, duhovnik „Veronikina rupca“.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Hrvoje Juzbašić uz orguljsku pratnju Antuna Ivankovića.

Uvodeći u misno slavlje fra Zoltan kazao je da naviješteno Evanđelje govori o Božjoj strpljivosti. „Bog pušta kukolj da raste u pšenici, odnosno u zajednici, svjestan da svatko od nas, ma koliko se trudio biti dobar i živjeti u i po vjeri, neminovno negdje, nekada u nečemu pogriješi i padne, ali ustaje, kaje se i ispravlja ono što je krivo. Oslanjajući se na današnje Evanđelje naša duhovna nakana glasi: ‘Ne biti kukolj u Crkvi, ne dopustiti da nas kukolj blokira u duhovnom rastu, nego se više usmjeriti na ono što je dobro u meni i oko mene.’ Današnja sveta misa ima još jednu molitvenu nakanu uz treći Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba u Crkvi“, rekao je predslavitelj.

U propovijedi je poručio da je papa Franjo 31. siječnja 2021. ustanovio Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, podsjetivši na teme prethodnih dviju godina potaknute svetopisamskim recima „Ja sam s tobom u sve dane“ (Mt 28, 20) i „Rod donose i u starosti“ (Ps 92, 15.) te ovogodišnju „Od koljena do koljena dobrota je njegova“ (Lk 1, 50).

Kazao je da taj dan govori o međugeneracijskoj solidarnosti i u kontekstu poslušane Riječi govori da međusobno moramo biti strpljiviji. „Odlomci Papine poruke, uz geslo ‘Od koljena do koljena dobrota je njegova’, ovom temom vraćaju nas na blagoslovljeni susret mlade Marije s njezinom starijom rođakinjom Elizabetom. Ispunjena Duhom Svetim upravlja Majci Božjoj riječi koje više od dva tisućljeća kasnije nastavljaju odjekivati u našoj svakodnevnoj molitvi: ‘Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje!’ Duh Sveti koji je već sišao na Mariju nadahnjuje ju da odgovori ‘Veliča’, u kojemu je naviješteno da se Gospodinovo milosrđe proteže s naraštaja na naraštaj, s jedne generacije na drugu generaciju, kako Papa izriče, dok čovječanstvo postoji na zemlji.

Taj isti Duh blagoslivlja i prati svaki dobar susret između različitih naraštaja; djedova, baka i unuka; mladih i starih ljudi. Duh Sveti blagoslivlja kvalitetan susret različitih generacija. Bog, naime, želi da mladi razvesele srca starijih kao što je Marija učinila Elizabeti i da temelji njihovih životnih iskustava steknu milost. I zauzvrat, njihovo životno iskustvo daruje mladima mudrost. No, Gospodin prije svega želi da starije ne ostavljamo same, da ih ne guramo na marginu života kao što se, na žalost, danas često događa“, ukazao je fra Zoltan.

Pojasnio je kako je „današnji grijeh stvorio kastu nevidljivih ljudi − mladi privlače pažnju, a čovjek rastom godina dobiva sve manje pažnje svoje sredine, bivaju neprimijećeni, ostavljeni, osamljeni“, rekao je propovjednik napominjući da starije osobe, unatoč vremešnosti i bolesti, trebaju učiniti sve da se ne osame!

„Tuži se baka da je osamljena. Živi u velikom stanu i pitam ju zašto ne uzme studenticu da joj pomogne i pravi društvo, a ona odgovara da će joj smetati. Pitam ju izlazi li ponekad na sastanak s umirovljenicima, književnu večer, s prijateljima na neki koncert ili kazališnu predstavu, a ona niječno odgovara. Stariji ljudi moraju učiniti sve da se ne osame! Lijepo je što su ove godine kalendarski blizu proslave Svjetskog dana djedova, baka i  starijih osoba te Svjetskog dana mladih u Lisabonu, od 1. do 6. kolovoza. Oba događaja imaju za temu Marijinu poruku u pohodu Elizabeti te nas tako navode na razmišljanje o vezi između mladih i starih, o počecima obitelji i povijesti“, kazao je fra Zoltan naglasivši bitno čuvanje kvalitetnih podupirućih odnosa između mladih i starijih.

„Potrudimo se Papine riječi čuti, slušati i poslušati! Posvijestimo si da je Gospodin uvijek s nama, bez obzira koliko imamo godina. Čovjek u godinama mora zavrijediti pažnju mladih, potruditi se i prihvatiti ih. I uz ovogodišnje geslo, promislimo kako da Božja dobrota iz jedne generacije prijeđe na drugu ‘od koljena do koljena’ i da na temelju te činjenice međugeneracijska solidarnost bude nešto prelijepo, vidljivo, kvalitetno, ono što obogaćuje i mlade i stare“, poručio je propovjednik.

Molitvu vjernika zaključio je riječima Molitve za djedove i bake (pape Benedikta XVI., 2008.).

Slavljeničko zajedništvo nakon mise nastavljeno je druženjem franjevaca, obitelji, baka, djedova i unuka u samostanskom dvorištu kojemu se i ove godine pridružila nekolicina korisnika Doma za starije i nemoćne u Osijeku. Okrjepu su priredili članovi „Veronikina rupca“ uz vodstvo Ines Maldini te potporu tvrtke MI-NI iz Josipovca.

Vijest objavila IKA i Katolička udruga Veronikin rubac
Fotografije: Nevenka Špoljarić i ostali članovi udruge