Sprovod Marije Železnjak r. Kovač, majke našeg fra Željka Železnjaka, bivšeg provincijalnog ministra Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda

Jučer, u ponedjeljak 17.07.2023., na groblju u Nedelišću oprostili smo se od pokojne Marije Železnjak r. Kovač, majke našega fra Željka Železnjaka. 
Marija je u svojih devedeset godina života ostala vjerna Božjem putu kako u zdravlju i dobro, tako i u bolesti. Svaki dan molila je revno molila krunicu, pohađala svete mise, a i sama je postala Gospodinu kao žrtva na ugodan miris. Iza sebe ostavila je sina franjevca-svećenika, kćer koja se za nju brinula u starosti, a u susret vječnosti molimo da se susretne sa svojim pokojnim suprugom Stjepanom i kćeri Ivanom. 
Obred sprovoda predvodio je naš provincijalni ministar fra Milan Krišto, uz pratnju brojne braće iz provincije kao i svećenika iz biskupije, te brojnog puka. 
Fra Milan je u kratkoj propovijedi iznio crtice iz Marijina života i istakao njenu vjernost Gospodinu i požrtvovnost za svoju djecu u brojnim izazovnim životnim trenucima, ali i njezinu općenitu ljubav za bližnje, kao i duh pobožnosti i molitve koji u sebi nikad nije ugasila.
Svetu misu zadušnicu predslavio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš u crkvi Majke Božje pomoćnice kršćana. 
Biskup Radoš u propovijedi se dotaknuo otajstva života koje uvijek nadilazi moć smrti. Osvrnuvši se na odlomak Lukinog evanđelja o Isusovom prikazanju u Hramu, u likovima starca Šimuna i proročice Ane, prepoznao je i obrise života pokojne Marije koja je slično iščekivala Gospodina kroz brojne molitve krunice i s radošću ga primala u svoje naručje po sakramentu euharistije. Podsjetio je biskup kako starac Šimun u tome evanđeoskom ulomku iz Lukina pera kliče: “Sad otpuštaš slugu svoga Gospodaru, po riječi svojoj u miru.”. Tako je i Marija u miru Božjem predala svoj duh uz zadnje riječi: “Ja sam spremna.” 
Te zadnje Marijine riječi podijelio je s nama naš fra Željko, te je zahvalio mami na svemu, a i svima prisutnima je zahvalio na bratskoj blizini u ovim trenucima. 
Molimo neka Bog doista ne gleda na njene grijehe i propuste, nego na vjeru koju je u Crkvi gajila iščekujući otkupljenje svoga tijela. 
Neka joj je pokoj vječni, a fra Željku, obitelji i rodbini pokojne Marije još jednom želimo iskrenu sućut!
Čakovečki franjevci