Osvrt na 14. franjevačke pučke misije

Franjevačke pučke misije u župi sv. Nikole Tavelića – Rijeka, kod braće zadarskih franjevaca. 

 

    Kada čujemo riječ „misionar“ asocijacije najčešće vežemo uz osobe koje napuštaju svoje domovine i daju se na službu čovjeku u siromašnim zemljama. Franjevačke pučke misije daju novi pogled na poslanje misionara. U duhu evanđelja i Isusovih riječi „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju.“ (Mk 16, 15), franjevci diljem svijeta odlučuju se postati misionari u svojoj domovini i tako poticati na intenzivniji vjerski život kako pojedinca tako i cijele župne zajednice.

    Četrnaeste po redu Franjevačke pučke misije, te prve u povijesti župe, održale su se na riječkom Krnjevu u župi svetog Nikole Tavelića pod vodstvom fra Ivana Matića, voditelja Kuće susreta Tabor i koordinatora za Pučke misije.  Misije su započele nedjeljnom svetom misom, 7. listopada u 19 sati kada je mons. Sanjin Francetić u ime riječkog nadbiskupa mons. Ivana Devčića podijelio misionarski mandat dvanaestorici franjevaca. Od njih dvanaest sedmorica su novaci koji provode godinu kušnje na Trsatu, a ostala petorica su svećenici koji su naizmjence svaki dan ispovijedali i predslavili svetu misu. Održao se i kratki obred u kojem su misionari svečano dobili Tau oko vrata kao znak svoga misionarstva. Na kraju svete mise misionari su se ukratko predstavili pred okupljenim mnoštvom, a dobrodošlicu im je poželio župnik fra Tomislav Šanko u svoje osobno ime, u ime fra Josipa Vidasa, koji je također ondje na župi, i cijele župne zajednice.

    Svaki dan misija započeo je s molitvom Jutarnje iz Božanskog časoslova i to pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom. Zatim se svećenik uputio u ispovjedaonicu i ondje ostao od 9 do 12 sati spreman za razgovor i/ili ispovijed. U 12 sati uslijedio bi Srednji čas i blagoslov s Presvetim. Novaci su svoje misije obavljali u Osnovnoj školi Eugen Kumičić i Osnovnoj školi Turnić gdje su se svaki dan od 11 do 14 sati susretali s učenicima različitih uzrasti, te im govorili o franjevaštvu, svetom Franji, svetoj Klari, ponešto i zapjevali, a s onim najmlađima i zaigrali koju igru. Poslijepodne bi ponovno bila prilika za razgovor i ispovijed od 15 do 18 sati, a u 18 sati uslijedio bi navještaj o temi dana koji je vodio fra Ivan Matić. Teme dana bile su: ponedjeljak – poziv i poslanje, utorak – zajedništvo, srijeda – svjedočanstvo, četvrtak – Euharistija, petak – milosrđe i subota – Blažena Djevica Marija. Nakon navještaja o određenoj temi uslijedila bi pobožnost od kojih je pretežno to bila krunica, a u petak križni put. Nakon pobožnosti, u 19 sati uslijedila bi sveta misa, a nakon nje jedan dan bio je susret s roditeljima krizmanika i prvopričesnika, zatim susret s grupom s kateheza i susret s Framom i mladima. Srijeda je bio poseban dan kada su nakon svete mise trojica misionara svjedočila o svom životnom putu i pozivu, a četvrtak je bio rezerviran za klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Valja spomenuti kako su se misionari u četvrtak susreli s krizmanicima, a u petak posjetili starački dom u kojem se slavila sveta misa te u subotu s članovima Franjevačkog svjetovnog reda. Subota navečer je bila vrlo posebna jer se nakon navještaja sav narod uputio u procesiju s Gospinim likom koja je prošla ispred crkve i tako simbolično uz posvetnu molitvu zazvala Gospin blagoslov na sve ljudi i cijelu Rijeku. Nakon svete mise okupljeni narod mogao je posvjedočiti o događajima koji su im se dogodili tijekom trajanja Franjevačkih pučkih misija, a u svjedočanstvu im se pridružilo i nekoliko misionara. Na kraju je posvjedočio i sam župnik fra Tomislav koji je istaknuo kako mu se najviše dojmilo zajedništvo između okupljenih franjevaca, ali i cijele župne zajednice.

   Tako su četrnaeste po redu Franjevačke pučke misije koje su se održale pod geslom: „Danas mi je boraviti u tvojoj kući“ završile nedjeljnom svetom misom, 14. listopada u 10:30 sati kada se podijelilo misionarsko poslanje svim ljudima te župe kako bi i oni gdje god išli pronosili Radosnu vijest spasenja.

   Ovakav događaj vrlo je važan za cijelu župnu zajednicu te on potiče na razmišljanje i donošenje odluka o intenzivnijem duhovnom životu kod pojedinca i kod cijele zajednice. Plodovi ovog događaja bili su viđeni već u trajanju samih Franjevačkih pučkih misija, a vjerujemo kako će ih Bog udijeliti još i više.

fra Miroslav Durbas, trsatski novak