Otvorena vrata samostana

Od 3. do 5. ožujka 2023. u samostanu Majke Božje Trsatske u Rijeci održani su dani „Otvorenih vrata samostana“. Do sada je praksa bila dolaska na pojedinačno iskustvo mladića koji razmišljaju o pozivu, ali je unutar provincije otkrivena potreba za novim oblicima iskustva. Stoga je ovaj vikend bio odgovor na tu otkrivenu potrebu. Ta tri dana su zamišljena tako da osoba koja razmišlja o redovničkom pozivu može doći i barem na kratko okusiti ljepotu života u samostanu.  Uz nas novake i ostalu braću koja žive i djeluju na Trsatu bilo je tu i pojačanje u liku fra Vinka Brkovića i fra Ivice Janjića te naših bogoslova fra Davora Palića i fra Danka Mihovilovića.

Sve je započelo u popodnevnim satima 3. ožujka kada je 8 mladića stiglo na Trsatu. Nakon smještanja u sobe te kratkog upoznavanjem okoline gdje se nalaze, bilo je potrebno i upoznati se međusobno. Kako bi lakše mi zapamtili njihova imena, a i oni naša, poslužili smo se dvjema zanimljivim igrama. Zatim je uslijedilo predstavljanje planiranog dnevnog reda i nekih poticaja kako što bolje iskoristiti to vrijeme koje provode ovdje. Nakon toga je uslijedio njihov prvi mali „test“ a to je večernja molitva časoslova. Tu se vidjelo koliko su slušali upute za snalaženje po Svesku broj 2. Nakon toga je uslijedio križni put u Bazilici Majke Božje Trsatske te sveta misa. Važno je spomenuti kako smo dnevni red „otvorenih vrata“ potpuno prilagodili dnevnom redu našeg samostana, što znači da sve što bi mi novaci radili inače radili smo i tih dana. To uključuje i čišćenje svijeća, koje su posebnost našega svetišta, dok je druga polovica grupe pospremala blagovaonicu te prala posuđe od večere. Nakon završetka svih poslova uputili smo se u svetište gdje smo ih upoznali s povijesti našega svetišta i iskoristili priliku za kratku molitvu ispred slike Majke Milosti od Časne nazaretske kućice. Po završetku obilaska zaputili smo se u našu rekreaciju gdje smo se još malo boravili zajedno prije posljednje točke, a to je povečerje.

Subota dopodne je bila predviđena za zajedničko razmatranje odlomka iz Ivanova evanđelja, u kojemu Isus poziva Filipa koji oduševljen dovodi Natanaela Isusu, te neizostavna osama za dublje promišljanje o tom tekstu. Kako je popodne bilo lijepo vrijeme, nakon nekoliko dana bure, nakon što nam se ručak slegao malo smo se prošetali po Trsatskoj gradini te smo se spustili poznatim Trsatskim stubama. Nakon povratka tim istim stubama, imali smo malo vremena za odmor i pripremu za daljnji program. Poslije večernje je uslijedila pobožnost Prve subote u našemu svetištu. Po završetku mise te večere svi smo se žurili završiti što prije poslove koji su bili predviđeni za nas, kako bi se pripremili za iduću točku, a to je bilo svjedočenje nas novaka i bogoslova te Q&A. Nakon svih zanimljivih pitanja zaputili smo se u kapelu kako bi svoj dan zaključiti molitvom povečerja.

U nedjelju su nakon jutarnje molitve te doručka pošli na misu u 9 sati koju je predvodio fra Gabrijel Bošnjak. Zatim je uslijedio zaključni susret s njima, gdje su oni nama rekli svoje dojmove vikenda, a mi njima dali malu uspomenu na ovo iskustvo. Poslije molitve srednjeg časa te službe čitanja, siti od nedjeljnog ručka, dečki su se uputili svojim kućama, a mi radosni zbog ovog iskustva te osnaženi u svom redovničkom pozivu ostali na Trsatu vjerni svom novicijatskom dnevnom redu.