Otvorene Franjevačke Pučke Misije na Braču

Misnim slavljem koje je u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Postirima predvodio don Ivica Huljev, biskupski vikar za otok Brač, i primanjem misijskih križeva – tau, koje je misionarima uručio biskupski vikar, otvorene su u nedjelju, 1. ožujka, Franjevačke pučke misije koje će pod geslom “Danas mi je boraviti u tvojoj kući” trajati do 8. ožujka u toj bračkoj župi.
     Predvodeći euharistijsko slavlje 1. korizmene nedjelje, biskupski vikar za Brač poručio je vjernicima da je “ono najbolje u vjerničkom životu neodvojivo od oltara”. — Kad započinje naše slavlje vjere, euharistijsko slavlje, svećenik u ime cijele zajednice iskazuje poljubac oltaru koji nas uvodi u ono što je najvažnije u životu vjernika. Sva naša veličina i ono što nas određuje kao vjernike vezuje nas s onim što se zbiva na oltaru, istaknuo je svećenik Huljev, koji se nalazi na službi župnika u župi sv. Jeronima u Pučišćima.
     Pred kraj euharistijskoga slavlja voditelj Franjevačkih pučkih misija iz Kuće susreta “Tabor” fra Ivan Matić pozdravio je pristigle vjernike, najavivši da će Franjevačke pučke misije od 1. do 8. ožujka biti ispunjene programom i brojnim susretima. — Misionari će dolaziti u vaše obitelji i susresti se s vama kroz geslo susreta “Danas mi je boraviti u tvojoj kući”. Želimo vidjeti kako Isus dolazi u naše domove. Želimo zajedno s vama doživjeti obiteljsko ozračje, želimo susresti obitelji koje su temelj naše Crkve, domovine i svijeta, rekao je franjevac Matić.
      Vjernicima, pristiglima na euharistijsko slavlje, kratko su se predstavili i franjevci u pratnji voditelja Franjevačkih pučkih misija. Fra Mate Bašić, član je Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda, a živi i radi u samostanu i crkvi Sv. Franje Asiškoga na zagrebačkom Kaptolu. Nacionalni je duhovni asistent OFS–a i područni duhovni asistent za zagrebačko područje. Franjevac fra Franjo Vuk, koji se nalazi na službi u Kloštar Ivaniću, izrazio je radost zbog zajedništva s okupljenim vjernicima. Osim njih, među franjevcima su i četvorica bogoslova: fra Ivan Ivanković, student 4. godine Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, fra Ivan Majić, student 3. godine, fra Srećko Bekavac, student 4. godine, i fra Darko Grmača, student 5. godine filozofsko-teološkoga studija.
     Franjevačke pučke misije svakoga će dana imati posebnu temu razmišljanja, a pristigli franjevci održat će nagovore u 18.00 sati u župnoj crkvi. Poslije pobožnosti krunice, slavit će na kraju dana euharistija u 19.00 sati. Molitveni program započinjat će u 8.30 sati molitvom u crkvi pred Presvetim, a od 9.00 do 12.00 sati vjernici će imati mogućnost susreta i duhovnoga razgovara s franjevcima. Franjevačke pučke misije završit će u nedjelju, 8. ožujka, zahvalnim euharistijskim slavljem koje će predvoditi hvarski biskup mons. Petar Palić.

 

Najvažnije dijelove Pučkih Misija možete pratiti na youtube kanalu: