Pismo ministru

Bratu N ministru.

Neka te blagoslovi Gospodin (Br 4, 24a). Govorim ti kako mogu za dobro tvoje duše, da ono što te sprečava ljubiti Gospodina Boga i svakoga koji bi ti pravio poteškoće, bilo braća bilo drugi, pa kad bi te i šibali, sve to treba da smatraš milošću. I to treba da hoćeš i ništa dugo. I neka ti to bude pravi posluh prema Gospodinu Bogu i prema meni, jer sam čvrsto uvjeren da je to pravi posluh. I ljubi one koji s tobom tako postupaju. I ne želi od njih drugo nego što ti Gospodin dade. I u tome ih ljubi i ne želi da radi tebe budu bolji kršćani. I neka ti to bude draže od samotišta. I po tome hoću da spoznam da ljubiš Boga i mene, njegova i tvojega slugu, ako to činiš, to jest da ne bude nijednog brata na svijetu koji bi sagriješio koliko god bi mogao sagriješiti koji bi, kad vidi tvoje oči, otišao bez tvojega smilovanja, ako je smilovanje zatražio. A ako nije zatražio smilovanja, ti zatraži od njega da li hoće smilovanje. Pa kad bi nakon toga tisuću puta pred tobom sagriješio, ljubi ga više nego mene zato da bi ga privukao Gospodinu, i uvijek budi samilostan prema takvima. I o tom, kad uzmogneš, obavijesti gvardijane da si ti odlučio tako postupati.

A od svih poglavlja u Pravilu koja govore o smrtnim grijesima učinit ćemo, uz pomoć Gospodinovu i uz savjet braće na Duhovskom kapitulu, takvo poglavlje ovako: Ako tko od braće zaveden od neprijatelja smrtno sagriješi, dužan je pod poslušnost obratiti se svome gvardijanu. A sva braća koja bi znala da je sagriješio neka ga ne sramote niti ogovaraju, nego neka imaju prema njemu veliko milosrđe i neka grijeh svoga brata nipošto ne iznose u javnost, jer ne trebaju zdravi liječnika nego bolesni (Mt 9, 12). Isto su tako dužni pod poslušnošću poslati ga s pratiocem njegovom kustodu. A kustod neka se za njega pobrine, kako bi želio da se za njega brinu, kad bi se našao u sličnom položaju (usp. Mt 7, 12). A ako bi tko upao u koji laki grijeh, neka ga ispovijedi svome bratu svećeniku; a ne bude li ondje svećenika, neka ga ispovjedi svome bratu, dok ne dođe do svećenika koji će ga kanonski odriješiti. A ovi nemaju nikakve vlasti da nalože drugu pokoru osim ove: Idi i odsada više nemoj griješiti (Iv 8, 11).

Da bi se ovo pismo moglo bolje opsluživati, imaj ga kod sebe do Duhova. Ondje ćeš biti sa svojom braćom. I ovo i sve drugo što je manjkavo u Pravilu nastojat ćeš uz pomoć Gospodina Boga ispuniti.