Plenarna sjednica Vijeća franjevačkih zajednica u RH i BiH

Plenarna sjednica Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini održana je u petak 26. siječnja u samostanu Majke Božje Lurdske u Zagrebu, izvijestilo je Vijeće franjevačkih zajednica.

Sjednicu je otvorio i njome predsjedao potpredsjednik VFZ-a i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić. Sudjelovali su provincijali i provincijalke franjevačkih zajednica na području Hrvatske i BiH, nacionalni ministri Franjevačkoga svjetovnog reda, nacionalni duhovni asistenti Frame, kao i pročelnici povjerenstva koji djeluju pri Vijeću.

Na sjednici su podnesena godišnja izvješća prema kojima je napravljen zajednički osvrt na prethodnu godinu te zacrtan daljnji plan rada. O djelovanju Franjevačkoga svjetovnog reda u Hrvatskoj govorila je nacionalna ministra s. Marta Radoš, a o Franjevačkom svjetovnom redu u BiH nacionalna ministra s. Ivana Vidović. Godišnje izvješće o radu Franjevačke mladeži u Hrvatskoj podnio je nacionalni duhovni asistent fra Matija Marijić i potpredsjednica Jelena Žinić, a o djelovanju Franjevačke mladeži u BiH nacionalni duhovni asistent fra Jozo Hrkač i nacionalna predsjednica Petra Bračić.

Uslijedilo je izvješće Povjerenstva za „Zlatnu harfu“ koje je izložio pročelnik fra Emanuel Jozić, zatim izvješće povjerenstva za izradu hrvatskog izdanja Franjevačkoga misala kojega je prikazao fra Zlatko Vlahek, te povjerenstva za duhovnost. Godišnje blagajničko izvješće podnio je tajnik i blagajnik VFZ-a Anto Matković. Na sastanku je razmatran i status Franjevačkog instituta za kulturu mira te je podneseno izvješće o svemu što se dogodilo u instituciji tijekom 2023. godine. Članovi VFZ-a donijeli su jednoglasnu odluku o dokidanju Franjevačkog instituta za kulturu mira nakon dugogodišnjeg razmatranja i traženja rješenja za djelovanje toga Instituta.

Razgovaralo se o planovima povodom osamstotih franjevačkih obljetnica (Potvrđenog Pravila, Franjinog Božića u Grecciu, te Rana sv. Franje). U zacrtavanju planova za rad u narednoj godini veliku pozornost Vijeće je dalo obilježavanju spomenutih jubileja. O organizaciji i načinu proslave spomenutih obljetnica članovi VFZ dogovorit će na sljedećoj sjednici 24. svibnja 2024.