Preminuo fra Anđelko Rakhel

Fra Anđelko Rakhel, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, blago je u Gospodinu preminuo, okrijepljen svetim sakramentima, u ponedjeljak 29. siječnja 2024. u Općoj bolnici u Čakovcu u 85. godini života, 68. redovništva i 59. svećeništva.

Fra Anđelko rođen je 28. rujna 1939. godine u Brodskom Varošu (Slavonski Brod) od oca Ivana Rakhela i majke Marije r. Blažeković, kao najstarije od troje djece. Na krštenju je dobio ime Vjekoslav. Kao dijete s obitelji se preselio u Viroviticu gdje je primio prvu pričest i svetu potvrdu.

U Franjevački Red stupio je u Cerniku po obredu redovničkog oblačenja 5. kolovoza 1956.  gdje je dobio redovničko ime fra Engelbert (Anđelko). Nakon godine novicijata, 6. kolovoza 1957. položio je prve redovničke zavjete. Svečane redovničke zavjete položio je 17. rujna 1962. u Zagrebu. Teologiju je studirao u Zagrebu, a nakon završenog studija zaređen je za svećenika 29. lipnja 1965. godine u Zagrebu.

Svoju svećeničku službu vršio je u Zagrebu, na Kaptolu, u više navrata, zatim u Vukovaru, Virovitici, Koprivnici, Krapini i Čakovcu. Vršio je službe gvardijana, ekonoma, župnika, župnog vikara, ispovjednika, vjeroučitelja, duhovnog asistenta Franjevačkog svjetovnog reda, Komisara Svete Zemlje. U Virovitici, kao župni vikar i u Koprivnici, kao župnik, bio je privremeni upravitelj dijecezanskih župa u nedostatku klera. Devet godina je bio ekonom Provincije (1981.-1990.), a tri godine i definitor (1981.-1984.).

Sprovod pokojnog fra Anđelka Rakhela je u četvrtak, 1. veljače 2024., a započet će u franjevačkoj crkvi sv. Nikole, biskupa u Čakovcu u 11 sati izlaganjem na odar, zatim je sprovodna sveta misa u 12 sati, a obred ukopa je u 13:30 na Čakovečkom gradskom groblju u Mihovljanu.