Pogreb fra Celze Vlahovića

Fra Celzo Vlahović, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, okrijepljen svetim sakramentima blago u Gospodinu preminuo je u petak 3. studenoga 2023. u Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu u 85. godini života, 68. redovništva i 59. svećeništva.

Braća franjevci, svećenici i vjernici su se okupili na Gradskom groblju u Varaždinu, u ponedjeljak, 6. studenoga 2023. da se oproste od pokojnoga fra Celze. Sprovodne obrede predvodio je mnogopoštovani fra Milan Krišto, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Fra Milan je u homiliji istaknuo da smo se okupili “na ovom sprovodnom slavlju ispratiti tijelo našega pokojnog brata fra Celze koji se preselio Gospodinu upravo na Spomendan svih pokojnih članova Franjevačkih redova kojih se spominjemo ovim godišnjim spomendanom. I ovim sprovodnim slavljem kao naše vjerničke molitve mi sada ispovijedamo da smrt nije svršetak, kao što smo se prošli tjedan prisjećali pohađajući groblja i grobove svojih pokojnika, jer naša je nada Krist uskrsnuli. Stojimo pred tijelom pokojnog fra Celze koje je, osobito u posljednjem razdoblju njegova života, bilo označeno trpljenjem i patnjom te redovničkim predanjem u ruke Gospodara života.”

Oproštajni govor na sprovodu izrekao je fra Franjo Jesenović, župni vikar iz župe sv. Antuna Padovanskog iz Čakovca. Istaknuo je kako je fra Celzo bio “jednostavan, franjevac, prostodušan i ponizan. U franjevačku zajednicu i među vjernike unosio je blagi humor kojim je nastojao stvoriti lijepo raspoloženje. Za dobro je uzimao svaku primjedbu i šalu. Kao mobilni franjevac upravi Provincije stavljao se na raspolaganje. Bio je spreman ići u svaki samostan i savjesno je vršio povjerenu službu. Ustrajno se trudio dok nije svaki posao doveo do kraja. Svojom postojanošću je nadvladavao nadolazeće poteškoće. Odlikovao se nenametljivom uslužnošću. Sjao je od sreće kada bi kome učinio kako god malu uslugu. U ophođenju s bližnjima bio je blag, strpljiv, ljubazan i dobrostiv. Svakoga svog sugovornika nastojao je poučiti nekom dobru.”

Nakon sprovodnih obreda u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja misu zadušnicu slavio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš u zajedništvu s braćom franjevcima. U svojoj homiliji i mons. Radoš osvrnuo se na jednostavnost fra Celze govoreći o redovnicima koji su provokacija svijetu svojim životom, svojim siromaštvom i nenavezanošću za ovaj svijet jer upućuju na vječnost, na Božji svijet. Takav je bio i fra Celzo. Biskup je istaknuo kako se na ovom posljednjem ispraćaju nije okupilo neko mnoštvo koje bismo mi ljudi očekivali na sprovodima, nema ovdje djece, unučadi, nema velike rodbine, jer fra Celzo je cijeli svoj život ulagao i gradio za vječnost te iako one nagrade koje imamo u svojoj svijesti ovdje na zemlji sada izostaju, vjerujemo da je dobio vječnu nagradu za koju je svoj život založio.

Na kraju Euharistije domaći gvardijan fra Dragan zahvalio je svima koji su pomagali pokojnom fra Celzi u posljednje vrijeme koje mu je bilo teško i bolno. Na sprovodu i misi sudjelovali su i vjernici iz Klanjca, iz rodnog kraja fra Celze, a koji su došli autobusom predvođeni župnikom fra Dragom Brglezom.