Pogreb fra Trpimira Leke

Fra Trpimir Vinko Leko, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, okrijepljen svetim sakramentima blago u Gospodinu preminuo je u petak 13. listopada 2023. u Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu u 83. godini života, 66. redovništva i 56. svećeništva.

Na Gradskom groblju u Varaždinu, u utorak, 17. listopada 2023. okupio se velik broj braće franjevaca, svećenika i vjernika da se oprosti od pokojnoga fra Trpimira u slavlju sprovodnog obreda koji je predvodio mnogopoštovani fra Milan Krišto, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Oproštajni govor na sprovodu izrekao je fra Lucije Jagec, bivši provincijalni ministar koji je posljednjih godina živio s fra Trpimirom u varaždinskom bratstvu. Fra Lucije je podsjetio na nedavnu smrt trojice braće u samostanu u Varaždinu i istaknuo kako je smrt fra Trpimira iznenadila braću jer ništa nije ukazivalo na to da se bliži kraj njegova života. Dan prije sudjelovao je u redovnom samostanskom životu i nije se ni na što žalio.

Nadalje fra Lucije je u svom govoru istaknuo osobine fra Trpimira, njegovu nesebičnost u dijeljenju homiletskih materijala koje je sam prevodio s talijanskog, njegovu glazbenu nadarenost i sudjelovanje u glazbenoj pripremi Euharistijskog kongresa na Mariji Bistrici 1984., njegovu inovativnost u pristupu katehezi u jeku novih tehnoloških ostvarenja, poput dijapozitiva i filma, što je znao koristiti za podučavanje i navještaj vjere.

Fra Trpimir se istaknuo i u materijalnoj obnovi i održavanju naših samostana, napose u Virovitici, Varaždinu, Čakovcu i na Trsatu. Fra Lucije je naglasio da je Fra Trpimir bio vrlo brižan u svakom pogledu, za kuće, za braću, a za sebe vrlo skroman. Bolest ga je dosta rano spriječila u aktivnostima, no došavši u Varaždin pod naslovom “Na oporavak” nije prestao biti aktivan. Dokle god je mogao rado je silazio u crkvu ispovijedati, porazgovarati s vjernicima. Boraveći u sobi pratio je sa zanimanjem sva događanja u Crkvi i u svijetu. Vrijeme je uglavnom provodio kod radnog stola i pred kompjutorom.

Nakon sprovodnih obreda u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja misu zadušnicu predvodio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš. U uvodu euharistijskoga slavlja biskup je povezao krsno i redovničko ime pokojnoga brata s njegovim životom. Fra Trpimir u zemaljskom životu prošao je kroz trpljenje, ali predajući to Kristu s njim je zadobio pobjedu (Vinko) čime izražavamo svoju vjeru da ga je Krist, pobjednik nad smrću uključio u svoj život.

Za ulaz i pripravu darova na svetoj misi pjevala se fra Trpimirova skladba “Tu smo Kriste” koja ostaje kao trajan znak njegovog predanja Gospodinu i njegovog života posvećenog Bogu po čemu će ostati u sjećanju mnogih.