Polaganje pravila

Dolaskom korizme na Trsatu započeo je intenzivni put pripreme za Uskrs. Osim pobožnosti križnoga puta, posta te odricanja od nekih užitaka, korizmu na Trsatu već dugi niz godina obilježava jedna stvar. A to je polaganje pravila. U odnosu na generacije franjevaca koje žive s nama, možemo biti zahvalni jer smo mi imali samo jednu polovicu pravila za naučiti napamet, za razliku od njih koji su morali naučiti cijelu bulu pape Honorija III. Taj dio smo trebali izreći pred cijelom samostanskom zajednicom korizmenim petcima u blagovaonici prije ručka.

Također važno je spomenuti, kako se ove godine navršava obljetnica 800 godina od službene potvrde našega Pravila, koje je potvrdio papa Honorije III. 29. studenoga 1223. To je velika stvar jer imamo pravilo koje je napisao naš utemeljitelj sveti Franjo baš za nas, što je zapravo posebnost našega reda. S tim znanjem, na nama je bila velika odgovornost i želja da pravilo što dostojnije izrečemo.

Prvenstvo su imali fra Andraž i fra Filip koji su 24. veljače imali svoj „ispit“. Oni su s lakoćom izrekli pravilo na slovenskom jeziku i time riješili tu veliku stavku novicijata. Kasnije smo se šalili kako su oni zapravo mogli pričati što god su htjeli, jer ih nitko ne razumije. No tko dobro poznaje pravilo i pažljivo ih je slušao može potvrditi kako su bez prijekorno izrekli pravilo našega Reda.

Zatim je 10. ožujka došao red i na mene. Uz braću iz samostana, u blagovaonici su se našli i naši gosti iz Samobora naša dva brata postulanta predvođeni magistrom postulanata fra Marinom Grbešić. Nažalost nisu imali priliku poslušati cijelo pravilo na hrvatskom, no nadam se da je to bar malo osvježilo njihov redovnički žar.

Zahvalni Bogu što smo bez problema položili pravilo u velikoj obljetnici od 800 godina, sada nam preostaje samo to pravilo prenijeti u svoj život. To našim snagama nije moguće pa svima vama koji čitate ovo preporučujemo se u molitve. Uz nas novake, pozivam vas da u svoje molitve stavite i cijeli naš Red, kako bi upravo po ovom pravilu mogli služiti svima kojima su poslani. Neka nas sve prati zagovor svetoga oca našega Franje i Majke Božje Trsatske.

fra Ivan Fićković