Predstavljanje naših mladomisnika – fra Gabrijel Bošnjak

Slijedi predstavljanje i našega posljednjeg mladomisnika – fra Gabrijela Bošnjaka. 

fra Gabrijel Bošnjak, mladomisnik

Zovem se fra Gabrijel Bošnjak. Rođen sam 7. lipnja 1989. godine u Slavonskome Brodu. Odrastao sam u Vrpolju gdje sam završio Osnovnu školu. Uz roditelje imam i dvije sestre i jednoga brata. Imamo i jednoga brata koji je preminuo nekoliko dana nakon poroda i koji nas danas, vjerujem, zagovara kod Gospodina. Moja obitelj kao i sva šira rodbina je tradicionalna katolička. Zajedničke molitve krunice i zajednički odlazak na svetu misu (ne samo nedjeljom nego i kroz tjedan) kod nas u obitelji je bilo normalno i redovito tako da sam već od malih nogu počeo i zavolio ministrirati. Kao ministrant sam počeo razmišljati kako bi lijepo bilo biti svećenik, ali sam u isto vrijeme mislio da je to samo za odabrane.

Obitelj

Na moj poziv utjecali su dvojica pokojnih župnika. Obojica su bili sveta života, ali bili su dijacezanski svećenici, dakle sami su živjeli i djelovali. Meni, koji imam mnogobrojnu rodbinu, takav samački način života nikako nije bio privlačan pa sam umjesto malog sjemeništa upisao Tehničku školu u Slavonskom Brodu. U tom periodu stavio sam poziv na čekanje. Bavio sam se nekim drugim manje religioznim stvarima, volio sam sve što vole mladi, a nakon završene Tehničke škole upisao sam i Elektrotehnički fakultet u Osijeku. U Osijeku se po prvi puta iz bližega susrećem sa različitim redovnicima. Uvidio sam da redovnici nisu neke voštane figure, drveni kipovi sa sklopljenim rukama niti neki namrgođeni likovi iz srednjega vijeka. Nego su to normalni ljudi, koji djeluju kao i moji župnici, posvećeni Bogu i ljudima, ali žive u zajednici. To me je potaklo na ponovno razmišljanje o pozivu, ovaj puta redovničkom.

Pogled na Jeruzalem

Nakon završenog preddiplomskog studija elektrotehnike odlučio sam odgovoriti na to pitanje koje me dugo pratilo. 2012. godine stupio sam u našu franjevačku postulaturu u Samoboru. Tu me je još više oduševio život u zajednici te sam rado nastavio svoju franjevačku formaciju najprije u novicijatu na Trsatu gdje sam položio svoje prve redovničke zavjete 2014. godine. Zatim, nakon novicijata započeo sam, kao svećenički kandidat, studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Gospodin mi je dao veliku milost da sam mogao, zahvaljujući mojim poglavarima, završiti studij teologije u Svetoj zemlji u Jeruzalemu gdje sam i zaređen za đakona 12. svibnja 2019. godine.

Sveta Zemlja – mjesto raznolikosti

Nakon završenog studija u Svetoj zemlji za svećenika sam zaređen u Hrvatskom nacionalnom svetište Majke Božje Bistričke na blagdan Prečistog Srca Marijina 20. lipnja 2020. godine. Zahvalan Gospodinu za sve milosti koje mi je dao proslavio sam svoju mladu misu 19. srpnja od geslom „Velika mi djela učini Gospodin“.

Zaista je veliko djelo biti Božji svećenik.

Svjestan toga velikoga dara i svoje nedostojnosti molim Gospodara žetve neka On dovrši to djelo koje je u meni i započeo.

Mir i dobro!

Fra Gabrijel Bošnjak

Iskustva u Svetoj Zemlji
Liturgijsko služenje u Svetome Grobu

Roditeljski blagoslov mladomisnika