Predstavljanje naših mladomisnika – fra Leopold Palić

Sljedeći naš mladomisnik kojega ćemo upoznati je fra Leopold Palić.

Pročitajmo njegov tekst u kojem je sebe ukratko predstavio. 


   Zovem se fra Leopold Palić, rođen 12. siječnja 1984. godine u Zagrebu, podrijetlom sam iz Janjeva.

   Odgojen sam u tradicionalnoj katoličkoj obitelji od pokojnog oca Marijana i majke Jane. Najmlađi sam od petero djece; imam dva brata (Roko i Robert) koji su oženjeni, a žive s majkom u zagrebačkoj Dubravi, i dvije sestre koje su udane (Jadranka i Višnja). Završio sam trogodišnju Trgovačku školu u Zagrebu, te kasnije odlazim služiti šestomjesečni vojni rok u Požegu.

   Bio sam u obiteljskom poslu, bavili smo se trgovinom tekstila i obuće, te sam odlazio na sezonski rad u Poreč do 2007. godine. U međuvremenu (otprilike: polovicom desetog mjeseca 2006. g.), doživio sam duboko preobraženje, te sam počeo intenzivnije promišljati o duhovnom pozivu, a to je trajalo dvije i pol godine. Nakon promišljanja i konačne odluke, 2009. godine odlazim u Samobor (u postulaturu) kao franjevački kandidat, za Hrvatsku Franjevačku Provinciju svetih Ćirila i Metoda, gdje započinje prvi dio formacije za franjevački život koji traje godinu dana. Poslije postulature, odlazim u novicijat na Trsatu, gdje započinje intenzivniji franjevački život i pripreme za prve redovničke zavjete. Nakon godine novicijata, selim se u Zagrebu na Kaptol (bogoslovija) gdje započinjem teološki studij. S obzirom na to da sam završio trogodišnju Trgovačku školu, morao sam završiti četvrti razred kako bih se upisao na teološki studij. Nakon završenog četvrtog razreda, upisujem teološki studij na Jordanovcu (FTIDI) kod braće Isusovaca, gdje sam i diplomirao 2017. g., i iste godine u rujnu sam zaređen za đakona u Zagrebačkoj Katedrali. Službu đakonata obavljao sam u Zagrebu na Kozari Boku u župi Predragocjene Krvi Isusove.

   Za mladomisničko geslo odabrao sam proroka Jeremiju: Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih“ (Jr 1,5).

   Puno toga u životu veže me uz ovaj citat. Ukratko – jednostavno sam pred sobom imao, kao i svaki čovjek, svoje životne planove, te sam i takvim ispraznim životom živio da nikada nisam promišljao o duhovnom pozivu i općenito o vjeri, sve dok nisam doživio susret sa živim Bogom. Taj susret sa živim Bogom, u meni je učinio duboku preobrazbu. Napokon sam osjetio ljepotu života za razliku od onoga ispraznoga, u kojemu sam živio. Jednostavno sam sav svoj život i  životne planove predao u Njegove ruke, što me je učinilo drugačijim i ispunjenim.

Hvala svima koji su me pratili svojim molitvama na putu prema svećeništvu, i dalje se preporučam u vaše molitve.

Mir i dobro!

fra Leopold Palić


Zahvaljujemo fra Leopoldu na ovim riječima!

Želimo mu da bude svet i dobar svećenik! 

Molimo za njega i za svu našu braću koja primaju Sveti Red!