Preminuo fra Sebastijan Golenić

Fra Sebastijan Golenić, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, okrijepljen svetim sakramentima blago u Gospodinu preminuo je u subotu 5. kolovoza 2023. u Bolnici za plućne bolesti i TBC u Klenovniku u 84. godini života, 66. redovništva i 57. svećeništva.

Fra Sebastijan (Josip) Golenić rođen je 19. ožujka 1940. u Kašini, kao najstariji od troje djece, od oca Ignacija i majke Katarine rođ. Combaj. Nakon završenog Franjevačkog sjemeništa u Zagrebu ušao je u novicijat  Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ušao je 1. rujna 1957. u Cerniku. Nakon godine novicijata, 2. rujna 1958. položio je prve redovničke zavjete. Svečane redovničke zavjete položio je 17. rujna 1965. u Zagrebu. Nakon završenog studija filozofije i teologije zaređen je za svećenika 29. lipnja 1967. godine u crkvi sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu.

Nakon svećeničkog ređenja dvije godine studirao je na Institutu za crkvenu glazbu, a potom nastavlja studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, teoretsko-pedagoški smjer. Dodatno je još pohađao satove orgulja kod profesora Anđelka Klobučara. Od 1972. uz studij na Muzičkoj akademiji predaje glazbu u Franjevačkoj gimnaziji u Samoboru, a od 1975. je i profesor na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu. Nakon toga se nastanjuje u franjevačkom samostanu u Samoboru te nastavlja s istim službama kojima pridodaje i predavanje na Katehetskom institutu u Zagrebu. 1985. godine odlazi u samostan na zagrebačkom Sigetu odakle obavlja ranije spomenute službe.

Od 1990. do 2007. godine djelovao je kao dušobrižnik u hrvatskim katoličkim misijama u Austriji (Klagenfurt, St. Pölten i Graz). Godine 2007. vraća se u Hrvatsku na službu u Krapinu, godinu kasnije postaje gvardijan u Slavonskome Brodu, da bi 2014. godine bio ponovno premješten u samostan u Krapini. Zbog bolesti 2021. godine odlazi na oporavak u Varaždin gdje ostaje sve do svoje smrti.

Sprovod pokojnog fra Sebastijana Golenića bit će u četvrtak 10. kolovoza u 11:45 sati na Gradskom groblju u Varaždinu. Misa zadušnica služit će se nakon sprovoda u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu.