Preminuo naš brat fra Nikola Vukoja

pokojni fra Nikola Vukoja

U Franjevačkom samostanu u Samoboru u četvrtak, 24. veljače iznenada je u 75. godini života, 57. redovništva i 49. svećeništva preminuo fra Nikola Vukoja, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Fra Nikola Vukoja rođen je 30. kolovoza 1948. u Kućanima (BiH), od oca Ante i majke Janje rođ. Vladić. Nakon djetinjstva i osnovne škole u rodnom mjestu, stupio je u Franjevačko sjemenište u Zagrebu. U novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ušao je 15. kolovoza 1964. u Cerniku. Nakon godine novicijata, 16. kolovoza 1965. položio je prve redovničke zavjete. Studij teologije je započeo na Trsatu i završio u Zagrebu. Svečane redovničke zavjete položio je 9. siječnja 1973. u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 8. srpnja 1973. godine u Zagrebu.

Nakon ređenja, odlazi na poslijediplomski studij u Rim, od 1973. do 1979., gdje je doktorirao iz područja dogmatike. Po povratku u domovinu radio je kao profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U samostanu sv. Franje na Kaptolu obnašao je službu magistra juniora (bogoslova) od 1979. do 1990. Nakon toga odlazi u Samobor gdje je obnašao različite službe: službu vicemagistra postulanata od 1990. do 2020., gvardijana od 2014. do 2020. te ispovjednika od 2020. do smrti.

“Iznenada od srčanog udara preminuo je fra Nikola Vukoja iz samoborskog franjevačkog samostana. Dogodilo se to dok se pripremao za služenje svete mise u 7 sati u kapelici časnih sestara Služavki Malog Isusa u Gajevoj ulici”, piše Radio Samobor. “Fra Nikola Vukoja imao je 74 godine, a najveći dio svoje svećeničke službe, punih 30 godina, proveo je služeći Samoborkama i Samoborcima, bio je ne samo njihov Božji sluga, već i prijatelj, tješitelj i ohrabritelj u čemu je neumorno ustrajao i uspijevao sve do jutros”, objavili su.

Sprovodni obredi će biti u ponedjeljak 28. veljače s početkom u 16:00 sati na samoborskom gradskom groblju, a sveta misa zadušnica će se slaviti nakon sprovoda u velikoj dvorani Kuće susreta Tabor. 

Našemu bratu, fra Nikoli, podari vječni život, Gospodine!