Održan zimski Kamp za ministrante u Jastrebarskom

U našem samostanu u Jastrebarskom je održan još jedan susret pod nazivom “Kamp za ministrante”. Ovo je drugi ovakav susret koji smo imali nakon onoga prvoga, “probnoga”, koji se održao ljetos. Na susret su bili pozvani ministranti ponajprije iz samostana i župa naše provincije, a odazvalo se 26 ministranata. Ovaj puta smo bili puno brojniji nego prošli put, te je samostan bio popunjen do zadnjega mjesta. Sudionici u bili iz raznih krajeva naše provincije: Borovo, Osijek, Požega, Cernik, Kloštar Ivanić, Koprivnica, Zagreb, Jastrebarsko, Samobor i Karlovac. U pratnji ministranata je bio gospodin Ivan Josipović iz Zagreba koji je došao sa svoja tri sina koji su također sudjelovali u Kampu. Također je ovaj put bilo i više nas fratara, sveukupno sedmorica koji smo aktivno sudjelovali u susretu: fra Ivica Janjić, fra Ivica Berišić, fra Ivan Ivanković, fra Antonio Kirin, fra Marko Ćosić, fra Vinko Brković i fra Tomislav Faletar. Svaki od fratara je imao posebne i određene dužnosti i obaveze tijekom susreta, te smo tako zajednički uspjeli pružiti našim ministrantima jedno lijepo iskustvo. Gospođa Mirjana Lončar, članica OFS-a s Trsata, je bila zadužena da nas nahrani i to joj je jako dobro išlo za rukom. Vjernici naše crkve u Jaski kroz sva četiri dana su neprestano donosili kolače, kiflice i ostale slastice koje su pripremili za naše ministrante. 

Ovaj susret osim većega broja sudionika i odazvanih župa i samostana je imao sličan program kao i prošli put. Svakodnevna je bila zajednička molitva i sveta misa, a svaki dan smo imali jednu od pobožnosti: krunica, klanjanje i križni put. Posjetili smo i Krašić, ovaj puta dolazeći tamo s vozilima umjesto pješice. Posjetili smo novootvoreni Spomen – dom bl. Alojzija Stepinca u kojem smo vidjeli mnoge stvari, podatke i slike koje govore o liku našega mučenika. Molili smo Stepinčev Križni Put u predjelu iza krašićke crkve i molili smo za njegovo proglašenje svetim. U svemu tome nas je lijepo i srdačno primio krašićki župnik vlč. Ivan Vučak. 

Sportski dio je bio jako zastupljen, posebno u slobodno vrijeme koje se uglavnom koristilo za nogomet, stolni tenis, stolni nogomet ili koju društvenu igru. Jedan dio vremena smo posvetili upravo sportskim natjecanjima koje smo održali u školskoj dvorani blizu samostana. Naši mladi fratri su pripremili razne dijelove programa: poučna potraga za blagom, susret upoznavanja, filmska večer, predavanje, svjedočanstva poziva i završni dio podjele dojmova. 

Lijepo je bilo vidjeti da je naš samostan bio još jednom ispunjen do kraja, a posebno je bilo lijepo čuti od ministranata da žele doći i na ljetni Kamp za ministrante koji ćemo održati krajem kolovoza. Uz ministrante koji su već bili, a koji mogu ponovno doći na sljedeće takve susrete, vjerujemo da će biti i novih sudionika u ovim našim susretima. 

U nadi da smo sudionicima Kampa uspjeli barem malo približiti franjevačku karizmu želimo im blagoslovljen i uspješan rast u vjeri i ljudskoj zrelosti!