Proslava svetkovine Velike Gospe na Trsatu

 

     Najveći marijanski blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je proslavljen i ove godine u svetištu Majke Božje Trsatske. Rijeke hodočasnika izmjenjivale su se tijekom cijelog dana u našem najstarijem marijanskom svetištu, procjenjuje se čak i više od pedeset tisuća, a za svetkovinu se pripremalo trodnevnicom koju je predvodio fra Tomislav Glavnik, gvardijan samostana sv. Antuna u Zagrebu.

     Mnogobrojni Marijini štovatelji koji su na trsatski brijeg stigli kako bi se zahvalili i molili Bogu po Mariji, pristupali su sakramentu ispovijedi i prisustvovali su na svetim Misama koje su se održavale na vanjskom oltaru u Perivoju Gospe Trsatske. Misno slavlje u 10 sati predvodio je provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak, a središnje euharistijsko slavlje predslavio je riječki nadbiskup i metropolit msgr. Ivan Devčić u zajedništvu s provincijalnim ministrom fra Ilijom Vrdoljakom, gvardijanom i čuvarom Svetišta fra Bernardom Barbarićem i svećenicima Riječke nadbiskupije.

     Već tradicionalno, središnja proslava započela je procesijom u kojoj su ikonu Majke Milosti nosili pripadnici Gradske straže Bakar, a svetoj Misi nazočila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Nadbiskup Devčić je u svojoj homiliji posebno razložio nazive ovog najljepšeg Marijinog blagdana. „Iako je svjesna svog posebnog uzdignuća kojim ju je Bog odlikovao, ona sebe, ne samo deklarativno, nego stvarno, i nadalje vidi ne na strani velikih i moćnih, nego malenih i iskrenih.“, kazao je Nadbiskup govoreći da je veličina Marije upravo u njezinoj neznatnosti i poniznosti. Pri kraju svete Mise, Nadbiskup je izmolio posvetnu molitvu Majci Božjoj da ona štiti i čuva cijelu Nadbiskupiju na putu prema nebu.

fra Domagoj Vincelj