Primanje u postulaturu

U srijedu 21. kolovoza 2019. godine, u samostanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Samoboru, tri kandidata svečano su primljena u Postulaturu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te su na taj način započeli s prvim stupnjem odgoja u Redu manje braće. Obred primanja predvodio je provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak u nazočnosti fra Marina Grbešića, magistra postulanata, fra Venancija Mihaljevića, prefekta Franjevačkog sjemeništa, braće iz samostana u Samoboru i braće juniora iz juniorata na Kaptolu u Zagrebu. Postulatura je, prema pravilima našega Reda, neophodan korak odgoja kao primjerena priprava za novicijat. To je vrijeme u kojem postulant učvršćuje vlastitu odluku svoga poziva i razlučuje je uz pomoć zajednice.

Magister postulanata fra Marin Grbešić prozvao je kandidate nakon čega je svatko pojedinačno odgovorio: „Evo me!“. Nakon što su pred svima okupljenima izrazili svoju molbu za primanjem u franjevačku obitelj, provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak postulantima u nadahnutom osvrtu na starozavjetno čitanje u kojem Bog poziva Samuela te u evanđelju na Isusov poziv prvim apostolima, poručio je postulantima da odvajanje od svijeta ne podrazumijeva samo odvajanje od vlastitog doma i svakodnevnice nego nastanak novog čovjeka u svojstvu novog Kristovog učenika. Provincijalni ministar je braću postulante pozvao na ustrajnost na njihovom daljnjem redovničkom putu, te da bi kroz ovu godinu rasli u franjevačkoj duhovnosti, prihvatili prijelaz od svjetovnog na samostanski način života po primjeru sv. Franje Asiškog. Kao znak primanja u bratstvo Provincijalni ministar je novim postulantima podijelio Tau. Kao što i priliči ovakvom događaju, bratska radost i druženje svih okupljenih nastavljena je u samostanskoj blagovaonici. Sve ono što se događalo prije, za vrijeme i nakon slavlja ulaska u Postulaturu najbolje opisuju riječi psalmista kada kaže: „Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti.” (Ps 133,1)

Postulanti Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda 2019./20. su: Petar Penić iz Mahična kod Karlovca, župa Pohoda BDM – Mahično, Ante Vlašić iz Samobora, župa sv. Anastazije – Samobor, te Josip Lulić iz Novih Mikanovaca, župa Kraljice Svete Krunice – Vođinci, sjemeništarac četvrte godine sjemeništa koji će godinu postulature provesti u Franjevačkom sjemeništu na Kaptolu u Zagrebu.