Proslavljena svetkovina Majke Božje Trsatske

Skromnije nego dosadašnjih godina, ali dostojanstveno i u duhu 730. godišnjice dolaska Nazaretske kućice na trsatski brijeg, u ponedjeljak 10. svibnja proslavljen je blagdan Majke Božje Trsatske, Kraljice Jadrana i suzaštitnice grada Rijeke.

Svečanu zavjetnu dopodnevnu misu u 11 sati predvodio je provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto u zajedništvu s pedesetak franjevaca iz različitih dijelova Provincije i dosta vjernika, članova i simpatizera Franjevačkog reda. U propovijedi provincijalni ministar na temelju Marijine vjere i njezinog odgovora Bogu progovorio je o tri poruke koje pronalazimo u simbolu Nazaretske kućice. Prva je poziv na nesebično služenje iz kojega ćemo moći crpiti novu snagu za izazove vremena u kojem se nalazimo. Druga važna poruka nazaretskog doma je ona vezana uz sv. Josipa koji je bio svjedok darovanosti spasenja, a to je i zadaća i nas franjevaca da u svijetu da budemo danas glasnici te besplatnosti spasenja.

Treća misao koju je istaknuo fra Milan odnosi se na svetost obitelj, prvo Svete nazaretske obitelj, a onda i svake naše obitelji. Slušanje Božje Riječi i život u skladu s njom najizvrsnije je sredstvo za nadvladavanje svih kušnji, napasti i izazova pred kojima se nalazi obitelj u suvremenom svijetu. Svima nama ovo je poziv da s ovoga mjesta ‘Hrvatskog Nazareta’ započnemo iznova propovijedati kao da Isusa Krista navješćujemo prvi put, zaključio je svoju homiliju Provincijalni ministar.

Poslije ispovijesti vjere, već tradicionalno, franjevci predvođeni provincijalnim ministrom iznova su posvetnom molitvom povjerili svu braću i duhovni napredak Provincije posebnoj zaštititi Majke Milosti od Časne nazaretske kućice.

Večernje svečano euharistijsko slavlje, kojemu je prethodila procesija sa slikom “Majke Milosti”, predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić, uz koncelebraciju riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Mate Uzinića, provincijala Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milana Krište, trsatskih franjevaca i riječkih svećenika, te gvardijana trsatskog samostana i čuvara svetišta Majke Božje Trsatske fra Krunoslava Kocijana koji je na početku mise svim hodočasnicima uputio riječ dobrodošlice. Liturgijsko slavlje animirao je Zbor svetišta Majke Božje Trsatske.

U Franjevačkom misalu Hrvatske Provincije sv. Ćirila i Metoda iz 1980. godine, koji je dodatak Rimskom misalu, puni naslov današnjeg blagdana glasi: „Blagdan Blažene Djevice Marije, Majke Milosti, od Časne nazaretske kućice“. To znači da je ime ovog blagdana povezano s Nazaretskom kućicom u kojoj je Marija živjela zajedno sa svojim zaručnikom Josipom i s Isusom, kojeg je začela po Duhu Svetom i rodila u Betlehemu. Ta je kućica kasnije na čudesan način prenesena na Trsat, a potom u Loreto. Prema tome je i ovo nam tako drago svetište na Trsatu mjesto u kojemu trebamo posebno štovati ne samo Bl. Djevicu Mariju, majku Isusovu i Majku Crkve, nego i sv. Josipa, njezina prečistog zaručnika i Isusova poočima, kao i dijete Isusa, koje je Otac Nebeski povjerio njihovoj brizi. Ovo je svetište, dakle, ne samo marijansko nego i obiteljsko. Kao takvo ga moramo prepoznati i cijeniti, rekao je na početku propovijedi mons. Devčić.

 Zbog toga smo, dodao je nadbiskup, pozvani ovamo dovoditi svoje obitelji i ovdje se s njima i za njih moliti Mariji, Majci Svete obitelji i Majci Crkve, da se obnove u vjeri, učvrste u ljubavi i ojačaju u poslušnosti Bogu i jedni drugima, kako bi u njima djeca i mladi mogli tako odrastati u ozračju vjere.

Sveta obitelj nije bila izuzeta poteškoća i kušnji, ali ju je Bog pratio pomažući joj da nadvlada sve poteškoće na svome životnom putu. Ako je Bog imao tako važnu ulogu u njihovu životu, možemo pretpostaviti da se bez njegove volje i njegova posebnog nauma nije dogodio ni prijenos Svete nazaretske kućice iz Nazareta na Trsat, a zatim u Loreto u Italiji, rekao je propovjednik. „Isus, Marija i Josip, stanovnici Nazaretske kuće, susretali se s mnogim životnim poteškoćama i problemima, ali su ih rješavali pouzdanjem u Boga i međusobnim razumijevanjem i pomaganjem, sačuvavši tako netaknutom međusobnu ljubav i vjernost Bogu. U tom smislu Nazaretska kuća, s kojom je prema predaji povezano ovo Trsatsko svetište, potiče i nas da se ugledamo u obitelj Isusa, Marije i Josipa i da od nje učimo kako možemo biti vjerni Bogu i jedni drugima. U tom smislu djevojke i majke pozvane su ugledati se u Mariju, mladići i očevi u Josipa, šutljivog i radinog, djeca i mladi u Isusa, o kojemu je sv. Luka u svom evanđelju napisao da ‘napredovaše u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi’ (Lk 2, 52).“

 Sredstvo koje nam može pomoći u nasljedovanju Svete obitelji jest krunica, koja je osobno i zajedničko molitveno razmatranje životnih otajstava članova Sv. Obitelji, kako onih radosnih i slavnih tako i žalosnih. Koliko pobožnije i upornije u svojim obiteljima budemo prakticirali tu pobožnost, toliko će se više one po međusobnoj ljubavi, vjernosti i dubokom duhovnom zajedništvu uobličavati Svetoj obitelji, poručio je mons. Devčić.  

U nastavku je potaknuo vjernike na molitvu za obitelji u našem narodu i širom svijeta. Posebno nam na srcu trebaju biti obitelji koje su žrtve nasilja i progonstva, koje trpe neimaštinu ili su, kao trenutno u Indiji, teško pogođene pandemijom korone i drugim teškim bolestima. Za sve smo dužni moliti i pomagati im prema svojim mogućnostima. „Znamo da su mnoge naše obitelji također u teškim kušnjama koje nisu posljedica pandemije korone. Sjetimo se tolikih mladih obitelji koje prolaze kroz velike kušnje iako su ne tako davno zasnovane, kušnje koje su posljedica neimaštine, nezaposlenosti, nevjernosti i sl. U našim obiteljskim nevoljama treba nas tješiti to da je Sv. obitelj Isusa, Marije i Josipa također prolazila kroz teška iskušenja, ali ih je nadvladala čvrstom vjerom u Boga i međusobnom ljubavlju i povjerenjem. Neka nam to bude poticaj da, slijedeći njihov primjer i utječući se njihovu zagovoru, i mi činimo sve što možemo da bismo, kao Crkva i društvo, bili istinska podrška svakoj obitelji, a posebno onima koje su u bilo kakvoj krizi ili potrebi.“

S obzirom da se na Trsatsko svetište treba gledati kao na ‘obiteljsko svetište’, riječki nadbiskup je istaknuo da ono mora biti mjesto u kojem će obitelji dobivati potrebnu duhovnu, psihološku i stručnu pomoć koja im je potrebna za ostvarenje svoga poslanja. U tom smislu možemo današnju krizu brakova i obitelji shvatiti kao Božji znak i poticaj da ovo sveto brdo i ovaj Marijin dom učinimo mjestom trajne brige i pomoći, duhovne i stručne, našim obiteljima. Molimo Gospu Trsatsku, da ocima franjevcima i našoj mjesnoj Crkvi izmoli potrebnu odvažnost za iskorake u tom smjeru, poručio je mons. Devčić.

Na kraju svečanog misnog slavlja pred ikonom Majke Milosti nadbiskup je predmolio posvetnu molitvu Majci Božjoj Trsatskoj.

Helena Anušić