Sedam novih franjevaca na Trsatu – obred oblačenja

 

 

 

   U petak, 24. kolovoza 2018. u svetištu Majke Božje Trsatske na blagdan svetoga Bartola i spomendan bl. Miroslava Bulešića, nakon provedene godine postulature u samostanu u Samoboru sedmorica mladića koji žele ostvariti svoj duhovni poziv kao članovi Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda obukli  su franjevački habit. Godinu novicijata započeli su: Krešimir Haramija iz Plešivice, Antonio Tkalac iz Mičevca, Davor Palić iz Stenjevca, Borna Gall iz Našica, Domagoj Vincelj iz Krapine, a iz našega sjemeništa na Kaptolu su došla dvojica novaka: Petar Perčić iz Čakovca i Miroslav Durbas iz Okučana

     Radost zbog novih duhovnih zvanja uz mnogopoštovanog oca Provincijalnog ministra, fra Ilije, podijelila su braća trsatskog samostana i braća odgojitelji koji su kroz  proteklo vrijeme pratili njihov duhovni rast. Također je lijepi broj braće pristigao iz Provincije na obred oblačenja.

   U svom nagovoru Provincijalni ministar istaknuo je da su novi članovi razlog istinske radosti u Provinciji, a novake je na temelju evanđeoskog teksta podsjetio kako je Bog onaj koji izabire, a njihov poziv dar i milost od Boga nad kojim treba bdjeti. Pozvao ih je da ove godine bolje upoznaju svetog Franju i franjevačku duhovnost, svoju Provinciju i ono što su braća činila za Crkvu te da im ova novicijatska godina bude ispunjena traženjem Božje volje po primjeru našega oca Franje koji je u središte Pravila stavio Evanđelje: „Pravilo i život manje braće jest ovo: obdržavati sveto Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista živeći u poslušnosti, siromaštvu i čistoći!” Novacima je zaželio mir i ustrajnost te da uspješno završe godinu novicijata, koja je ujedno i godina kušnje.