Slavlje prvih zavjeta – završetak novicijata – Trsat

 

 

   Nakon godine provedene u novicijatu Provincije svetih Ćirila i Metoda, jedanestorica novaka položila su prve privremene zavjete u Redu Manje Braće. Polaganje prvih zavjeta u Svetištu Majke Milosti na Trsatu održalo se pod misom, u subotu, 25. kolovoza 2018., a misu je predvodio provincijal fra Ilija Vrdoljak. Uz desetoricu braće iz naše Provincije: fra Mato Zirdum, fra Vedran Barbarić, fra Branimir Jurjević, fra Marko Dominik Ricov, fra Ervin Jozić, fra Dorian Džaja, fra Antun Babić, fra Silvio Sušac, fra Ivan Rozić i fra Marko Džaja, u novicijatu je bio i kandidat zadarske provincije: fra Benjamin Milković, koji je svoje zavjete položio u ruke svoga provincijala, fra Andrije Bilokapića.

   U obredu zavjetovanja stoji da se braća predaju svim srcem ovome bratstvu da bi uz pomoć blažene Djevice Marije, svetog Franje i svih svetih te uz podršku i pomoć braće mogli ostvariti svoje posvećenje u službi Boga i Crkve. U tome im je fra Ilija na propovijedi zaželio svu sreću i puno ustrajnosti na putu koji nije lagan, ali se uz hrabrost i odvažnost može proći. Na propovijedi se fra Ilija još zahvalio svima koji su prisustvovali ovom slavlju, a posebno roditeljima zavjetovanika. Oni su, kako je rekao, svojim velikim odricanjem predali nesebično svoje sinove na službu Reda i Crkve te ih je pozvao da ih i dalje prate svojom roditeljskom ljubavlju i ustrajnom molitvom.

   Zavjetima siromaštva, poslušnosti i čistoće braća su krenula u svoj život jednim novim putem. Krenula su slijediti Krista po primjeru našeg serafskog oca svetog Franje i njegov zagovor neka ih prati u cijelom redovničkom životu, a posebno na daljnjem životnom i odgojnom putu koji je sada pred njima.