Skupština Slavonsko-baranjskoga područnog bratstva sv. Antuna Padovanskog OFS-a

Skupština Slavonsko-baranjskoga područnog bratstva sv. Antuna Padovanskog Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) održana je u subotu 12. studenoga u franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu.

Susret, koji je okupio 60 članova iz 12, od ukupno 25 mjesnih bratstava, započeo je u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva misnim slavljem koje je predvodio fra Dragutin Bedeničić, župnik i duhovnik OFS-a u župi Osijek – Jug. Uz domaćina- duhovnika brodskog mjesnog bratstva FSR-a fra Antu Perkovića koncelebrirali su duhovnici mjesnih bratstava; fra Venancije Mihaljević – samostana Tvrđava Osijek, fra Josip Vukoja –  župa Našice i fra Matija Antun župa vinkovačko Novo Selo.

 

Promišljajući u homiliji koliko kao vjernici, napose kao članovi FSR-a, svoju vjeru svjedoče, koliko tu radost i zanos sv. Franje prepoznaju u vlastitom svjedočenju na način, ne da imitiraju sv. Franju, nego svojim primjerom u konkretnom životu, fra Dragutin je uz ostalo upozorio kako i unutar franjevačke obitelji još uvijek ima vjernika koji su sami sebi dovoljni, nisu otvoreni za bližnje.

„Sjetimo se žena koje su susrele Isusa Krista Uskrsnuloga, jesu kleknule zagrlile ga, bila radosne, ali Isus im daje zadatak da jave njegovoj braći gdje će ga naći.  Jasno da i mi imamo pravo biti u tom zanosu oduševljenja, ali ako čujemo Božju riječ onda smo upućeni jedni na druge. Sveti je Franjo to prepoznao, što mi danas teško prihvaćamo, da nam je Gospodin dao braću.  Ako smo u miru s Bogom onda ćemo činiti dobro bližnjima, jer Gospodin će nas upravo po tome prepoznati. Ne po tome koliko smo molitva izmolili, misa odslužili. Ako samo odslužimo nešto bez srca, bez ljubavi, bez vjere jako ćemo se brzo ražalostiti, jer taj Evo me, koji smo izrekli nećemo prepoznati u radosti“, rekao je uz ostalo fra Dragutin.

Podsjetivši na prve kršćane koje su se prepoznavali po tome koliko se ljube na kraju je upozorio: „Ako ljubimo Gospodina, ljubimo prvo sebe, jer vrijedno smo te Božje ljubavi koja je u nama ulivena. A onda u zajedništvu jedni s drugima možemo činiti čuda u ovome svijetu, i onda će biti puno ljepše živjeti u ovoj našoj Hrvatskoj, jer ćemo se mi propitati što mi činimo za dobrobit našega naroda, a ne očekivati to od drugih. Mi smo se opredijelili biti Kristovi na Franjin način. Neka nam ova misa pomogne da propitamo sebe, kakvi smo, i molimo Gospodina da po nama bude u ovome svijetu prepoznatljiv i proslavljen Bog“, zaključio je duhovnik Bedeničić.

On je poslije mise održao nagovor u kojem je po tekstovima Brune Ferera promišljao o važnosti molitvenog ozračja u kojem smo kao kršćani pozvani na zahvalnost za tolike darove primljene od Gospodina.

Ministra toga područnog bratstva OFS-a Ankica Šerić upoznala je nazočne o svim važnijim događanjima na razini nacionalnog i područnog bratstva u protekloj godini te iznijela neke od poticajnih uputa za daljnji rast članova u duhovnom životu. Naglasila je kako im ti susreti puno znače, jer se u zajedništvu ohrabruju u svjedočenju svoje vjere u konkretnom životu po primjeru sv. Franje koji je upozorio kako Ljubav nije ljubljena.

Pozdravnu riječ uputila je ministra brodskog mjesnog bratstva Emilija Dodig. Kao domaćin fra Ante Perković nazočne je upoznao s poviješću i djelovanjem franjevaca u Slavonskom Brodu te o samoj crkvi Presvetog Trojstva građenoj u baroknom stilu.

Izvještaj: IKA
Fotografije: B. Lukačević