Spomen – ploča i zbornik o piscu fra Bernardinu Leakoviću

U prezentacijskoj dvorani Šumarskoga muzeja u Bošnjacima (Đakovačko-osječka nadbiskupija) 12. svibnja 2018. godine predstavljen je zbornik radova sa znanstveno-stručnog skupa o piscu fra Bernardinu Leakoviću “Nitko sebi sudac”. Skup je prvi pozdravio voditelj Muzeja Antun Leaković, a o zborniku su govorile urednice dr. sc. Zlata Šundalić i dr. sc. Ljiljana Kolenić te recenzenti dr. sc. Krešimir Šimić, dr. sc. Milica Lukić i suradnik Vinko Juzbašić. Na koncu se skupu obratio i provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv.Ćirila i Metoda u Zagrebu fra Ilija Vrdoljak, a predstavljanje je, uz kratki glazbeno-dramski program, vodio Antun Lešić.

Zbornik izlazi kao peta knjiga Kroatističke biblioteke Filozofskoga fakulteta u Osijeku (Kolo “Zrcalo prošlosti”), a u njemu je otisnuto devet radova vezanih za Leakovićev život i pisani rad te crkvenu prošlost, nazivlje, jezik, grafiju i književnost piščeva Srijema 18. i 19. stoljeća.

Uoči predstavljanja zbornika u župnoj crkvi sv. Martina Bisk

upa u Bošnjacima slavljena je misa zadušnica koju je predvodio mjesni župnik vlč. Josip Filipović, a nakon predstavljanja mladi supružnici Mato i Andrijana Babić obučeni u srijemsku narodnu nošnju otkrili su spomen-ploču na kući obitelji Babić (Strossmayerova 62) gdje je nekad bila zadružna kuća br. 19 iz koje je potekao ovaj poznati hrvatski vjerski pisac, misionar i propovjednik.

Fra Bernardin Leaković rođen je u Bošnjacima 1741., a u franjevački red stupio je 1759. godine. Nakon svršetka filozofsko-teološkoga studija i svećeničkog ređenja radio je kao profesor na franjevačkom učilištu u Iloku. Nekoliko godina proveo je u Svetoj Zemlji, autor je pet knjiga pisanih na hrvatskome i latinskom jeziku, a dio njegovih rukopisa nalazi se u franjevačkom samostanu u Šarengradu, gdje je 1815. godine umro i pokopan.

Vinko Juzbašić