Susret braće do deset godina od svečanih zavjeta (OFM-10)

U ponedjeljak, 4. rujna u samostanu u Rovinju na susret trajne formacije OFM-10 okupila su se braća koja su u posljednjih deset godina položila svoje svečane zavjete.

Susret je započeo molitvom Srednjeg časa i uvodnim pozdravom Moderatora trajne formacije. Posebno je istaknuto sudjelovanje mons. fra Gerarda Žerdina, biskupa Apostolskog vikarijata San Ramon u Peruu koji je član naše Provincije i koji je na ovaj način želio pratiti život naše Provincije po mladoj braći.

U procesu suradnje između Provincijâ sv. Ćirila i Metoda i sv. Jeronima na susretu su uz mlađu braću iz obiju Provincija sudjelovali i provincijali fra Milan Krišto i fra Tomislav Šanko.

Prisjetili smo se nedavnih svečanih zavjeta fra Antonija Tkalca koji je nakon slavlja doživotnih zavjeta u subotu 2. rujna u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi po prvi puta sudjelovao na jednom ovakvom susretu Trajne formacije.

Zatim je uslijedilo prvo predavanje koje je održao dr. sc. Eddy Rot, župni suradnik na Krnjevu u Rijeci, na temu “Afektivna dimenzija posvećenog života”. Nakon rasprave potaknute izlaganjem nastavili smo razgovor i druženje za ručkom.

Nakon ručka uputili smo se na izlet u Poreč i Pulu. U Poreču nas je dočekao preč. Sergije Jelenić, kancelar biskupije koji nam je govorio o povijesti kršćanstva na području Istre kao i o Eufrazijevoj bazilici. U razgledanju katedrale pridružio nam se i mons. Ivan Štironja, biskup porečki i pulski koji nas je nakon obilaska ugostio u Biskupskoj rezidenciji. Zatim smo se uputili prema Puli gdje nas je dočekao domaći župnik fra Diego Deklić koji nam je govorio o povijesti prisutnosti franjevaca u Puli. Potom smo imali susret s fra Gerardom koji je govorio o svom iskustvu i pogledu na djelovanje Crkve, na poseban način i u Misijama. Zajedno smo sudjelovali na redovnom euharistijskom slavlju koje je predvodio mons. fra Gerard, a nakon mise domaćini su nas počastili večerom i zadržali smo se u druženju.

U utorak, 5. rujna nakon Jutarnje i doručka zajedno smo molili Službu čitanja i Srednji čas te poslušali predavanje fra Domagoja Runje na temu Sveti Franjo – poslužitelj miomirisnih riječi našega Gospodina.

Susret smo zaključili razgovorom i planovima za poboljšanje budućih susreta i dogovorima za sljedeću godinu. Potom smo slavili svetu misu koju je predvodio fra Domagoj Runje nakon čega je uslijedio završni ručak.

Na susretu je bilo prisutno oko 25 braće. Bila je to prilika za druženje, bratsko zajedništvo i ohrabrenje kroz iskustva koja možemo usvajati za svoj vlastiti hod vjere i vjernosti svome redovničkom i svećeničkom pozivu.