SUSRET BRAĆE JUŽNOSLAVENSKE KONFERENCIJE OFM

U Međugorju je od 7. do 9. studenog 2023. godine upriličen prvi susret franjevačke braće Južnoslavenske konferencije. Sudjelovalo je dvadeset braće iz šest franjevačkih provincija Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije. Ovo je prvi put da se na ovakav način i na ovoj razini održao susret braće franjevaca koji vrše razne službe u zajednicama.

Prvi je dan, uz molitvu Večernje, obilježio uvodni susret gdje nas je pozdravio fra Ante Bekavac, moderator susreta. Sljedeći dan bio je glavni dan ovog susreta. U prijepodnevnom dijelu programa održan je niz predavanja. Prvo predavanje održao je fra Ante Bekavac s temom Identitet i poslanje redovnika u Crkvi. Drugo predavanje održao je fra Sretan Ćurčić s temom Formacija braće – kakva bi trebala biti?. Treće predavanje održao je fra Domagoj Volarević s temom Liturgija kao izvor duhovnog života. Nakon svih predavanja koja su poslužila kao poticaj pitanjima održana je rasprava o spomenutim temama. U drugom, popodnevnom dijelu programa, održana su dva predavanja. Prvo predavanje održala je psihoterapeutkinja i psihologinja Ankica Baković s temom  Frustracije – izazov za rast  i važnost samopouzdanja. Drugo predavanje održao je fra Stanko Mabić s temom Iskustvo odgoja u početnoj formaciji braće. Nakon svakog predavanja također je uslijedila rasprava sa pitanjima. Na završetku prvog dana sv. misu predslavio je predsjednik južnoslavenske konferencije OFM provincijalni ministar splitske provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše. Drugi dan susreta započeo je sv. misom koju je predslavio provincijalni ministar zagrebačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto. Održano je i jedno predavanje fra Danimira Pezera s temom Franjevačko pravilo i liturgija. Nakon predavanja uslijedila je plenarna rasprava kao i zaključci susreta koji će biti poslani Generalnoj kuriji Reda Manje braće.

Osim predavanja i rasprava, organiziran je posjet Majčinom selu i zajednici Milosrdni otac gdje je braću primio fra Dragan Ružić i pobliže ih upoznao s djelovanjem ovih institucija koje stoje ponajprije u službi osoba koje imaju poteškoće kao i put koji se nudi u povratku odgovornom življenju kroz predanost vrednotama u svjetlu kršćanske vjere.

Na susretu su također bili prisutni i provincijalni ministri. Braća su iznosila svoja iskustva, pitanja, nedoumice i poteškoće s kojima se suočavaju. Bio je ovo obogaćujući susret gdje smo slušajući jedni druge ponovno otkrili važnost bratstva i zajedničkog hoda i življenja evanđelja osvješćujući si temeljnu misao sv. Franje da smo najprije bratstvo koje je pozvano da nas zahvati evanđelje kako bismo drugima svjedočili ljepotu redovničkog poziva i poslanja u zajednici.

Fra Mario Zrakić