Susret dušebrižnika za Hrvate u Austriji

Hrvatsko katoličko dušebrižništvo u Austriji susrelo se 7. rujna 2022. u gradiću Attnang-Puchheim kako bi se na godišnjoj razini bolje upoznalo s dosadašnjim i budućim nastojanjima oko pastoralne skrbi za mnogobrojne hrvatske vjernike koji žive u Austriji.

Na inicijativu naddušebrižnika fra Vjekoslava Lazića, uz svećenike koji djeluju pri hrvatskim katoličkim misijama u Beču, Grazu, Linzu, Salzburgu, Innsbrucku i St. Pöltenu (opravdano su izostali dušebrižnici iz Feldkircha i Klagenfurta), pozivu na susret u biskupijskom pastoralnom centru Maximilianhaus odazvao se i ravnatelj dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. sc. Tomislav Markić.

Ravnatelj Markić je ovom prilikom statistički istaknuo kako dušebrižništvo za Hrvate u svijetu djeluje u deset pastoralnih područja: Austriji, Njemačkoj, Skandinaviji, Sloveniji, Švicarskoj, Zapadnoj Europi, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Americi i Oceaniji, i to u 184 misija, župa, zajednica i centara, a kojih je najviše u Njemačkoj, čak 96. Naglasio je potrebu za dodatnim dušebrižnikom u Grazu i Innsbrucku te se zahvalio se braći koja pomažu radu Fonda solidarnosti za pomoć potrebitim misijama diljem svijeta. Uz to je sa žaljenjem istaknuo zabranu dosadašnjeg načina komemoracije žrtvama na blajburškom polju u svibnju 1945. i pozvao dušobrižnike da i dalje organiziraju odlazak hrvatskih vjernika na komemoraciju u Bleiburg, slaveći misno slavlje u tamošnjoj župnoj crkvi.

Potom su okupljeni podnijeli izvješća o životu i radu u misijama, odnosno župama u Austriji, a iz kojih je razvidno kako se iz godine u godinu povećava broj katolika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji ovdje dolaze u potrazi za boljim životom, bilo kao pojedinci na rad ili kao cijele obitelji. Sve njih nastoji se obuhvatiti pastoralnom skrbi, osobito u podjeli sakramenata, provođenju župne kateheze, kao i različitih oblika okupljanja oko duhovnih sadržaja za djecu, mlade i odrasle vjernike. Fra Vjekoslav Lazić iznio je prijedloge da se na razini svih misija i župa oživi suradnja oko izlaska glasila Naša Riječ te poradi promocije duhovnih zvanja organiziraju zajednički susreti ministranata i hrvatske katoličke mladeži.

Kao zahvalu za ovaj susret i nastavak međusobne suradnje dušebrižnici su u marijanskom svetištu Attnang-Puchheim, poznatom po dugogodišnjoj tradiciji hrvatskih hodočašća, na uočnicu Male Gospe slavili svetu misu, koju je predvodio fra Vjekoslav Lazić.

fra Siniša Pucić