Susret juniora s fra Domagojem Runjom


Dana 1. prosinca 2023. u popodnevnim satima u prostorima samostana braće Kapucina u zagrebačkoj Dubravi održan je sastanak juniora naše Provincije s fra Domagojem Runjom. Fra Domagoja je naš Generalni ministar zadužio kako bi kao vanjski član pratio i vodio proces bratske suradnje naše Provincije te Franjevačke provincije svetog Jeronima sa sjedištem u Zadru. Sastanku su uz naše bratstvo te dodatak fra Benjamina Milković, također prisustvovali i provincijali fra Milan Krišto i fra Tomislav Šanko.
Kroz brojne obvezne sastanke i održavanje reda restrukturiranja naših provincija, fra Domagoj je osjetio potrebu jednog ovako neformalnog susreta gdje bi nas, iz prve ruke, obavijestio o tijeku i trenutnoj fazi procesa. U svome izlaganju započeo je od povijesti „Zadarske“ provincije te nam je pokazao zašto je važno održati tu vrijednu strukturu našega Reda, makar i u izmijenjenom obliku. Strukture su tu kako bi nam olakšavale naš redovnički život, no nekada postaju samo teret što je sada i slučaj. Upravo zbog toga su braća i krenula u taj proces, kako bi strukturu prilagodili današnjim prilikama. Od svojih prvih referenduma do danas, traje dugi put pripreme za ono što nas očekuje u budućnosti, a to je konačno spajanje naših dviju provincijâ. Za kraj svoga izlaganja fra Domagoj je iskoristio trenutak i ohrabrio nas za pripremu onoga što nas očekuje.
Nakon toga je uslijedila rasprava gdje smo iznosili svoja promišljanja, svoje nesigurnosti i svoja očekivanja o tome što nas očekuje kada ovaj procese završi. Poslije smo ovjekovječili ovaj susret jednom zajedničkom fotografijom te smo se uputili u samostansku kapelu na misu. U toj Euharistiji zahvalili smo Bogu na tom susretu, molili za proces spajanja naših provincijâ te za svu našu braću.
fra Ivan Fićković