Susret novaka i postulanata s delegatom Generalnoga ministra

U subotu, 2. prosinca 2023., mi novaci i braća postulanti imali smo susret koji je predvodio fra Domagoj Runje, delegat Generalnog ministra, zadužen za spajanje naših dvaju provincija (zadarske i zagrebačke). Njegova osobna želja bila je imati sastanak sa svom braćom u formaciji budući da se spajanje naših provincija tiče više mlađe braće koji će takvu situaciju naslijediti. Na susretu su bili prisutni i provincijali fra Milan Krišto i fra Tomislav Šanko.
Sastanak je bio podijeljen na tri dijela. Prvo su nam izložili situaciju u teoriji i po dokumentima Reda. Stvari poput minimalnog broja braće potrebnih za jednu provinciju, potreban broj gvardijanata i braće unutar gvardijanata i sl. Drugi, možda najpoučniji dio, bio je izlaganje vlastitih iskustava, prakse i djelovanja koji su rezultirali trenutnom situacijom zadarske provincije, kao i na globalnoj razini. Posebno izraženo bila je potpuna otvorenost prema objektivnim problemima počevši od pojedinaca, bez uljepšavanja. Ovo je važno za nas iz dva razloga: prvo je da smo, iako smo kraće vrijeme u samostanu, već iskusili ova ponašanja braće i nerijetko ih nismo znali prosuditi; drugo jest da smo mi u početku naše formacije veoma slični praznoj ploči, fleksibilni za ispravnu formaciju ako se provodi konkretno bez ambigencija kojih smo, nažalost, svi svjedoci u životu Crkve. Osobna svjedočanstva svakog pojedinog predavača bila su iznimno vrijedna. U trećem dijelu sastanka imali smo mogućnost postavljanja pitanja za neke stvari koje nas zanimaju.
Susret smo zaključili svetom euharistijom. Dostojan kraj našeg susreta. Prvo okrijepljeni dobrom riječju naših poglavara, pa nahranjeni Riječju i Tijelom Kristovim kako bi dostojno mogli Kristu služiti kao Manja braća.
Fra Ante Žulj