Svete mise na Kaptolu ponovno s narodom

Na svetkovinu svetog našeg oca Franje, 4. listopada 2020., kaptolski su franjevci nakon dužeg razdoblja ponovno započeli slaviti svete mise s narodom i to u dvorani kazališta Komedija koja se nalazi odmah uz franjevački samostan i crkvu sv. Franje. Posebno ističemo informaciju kako će se nedjeljom i blagdanom svete mise redovito slaviti u 7, 9, 10, 11 i 12 sati.
Braća svećenici koja su na službi na Kaptolu izmjenjivala su se slaveći mise cijelo jutro dok su novozaređeni franjevački đakoni posluživali, a okupljeni vjernici nisu krili zadovoljstvo što se počelo s redovitim nedjeljnim bogoslužjima.

Središnje misno slavlje u 12h, po staroj tradiciji, predvodila su braća dominikanci. Fr. Domagoj Augustin Polanščak, učitelj dominikanskih bogoslova u svojoj je homiliji želio podsjetiti na Kristove riječi Siromašku iz Asiza: „Idi, Franjo, i popravi moju crkvu koja se, kako vidiš, ruši!“, naglašavajući kako je upravo sv. Franjo jedan od najistaknutijih graditelja Božjeg svijeta. Razmišljajući o susretu s gubavcem, propovjednik je pozvao da se najprije oslobodimo straha koji nas obuzima, ako želimo biti istinski graditelji.

„Breme svojih križeva Gospodin je nazvao lakim, zašto?“, upitao je propovjednik. „Zato što je njegovo trpljenje, posvemašnje trpljenje bilo uvijek osmišljeno nadom i vjerom u konačnu pobjedu. Znamo da je bio pravu. Zato i nas poziva da učimo od njega da bismo i mi, u konačnici, pronašli mir u svojem životu, bez obzira na sve okolnosti u kojima se nalazimo. Franjo je pronašao svoj mir u Gospodinu, pored ostalog, zato što se nije bojao niti jednog stvorenja: od vuka pa do sultana, od gubavca pa sve do vlastitog oca koji ga se je odrekao.“

Prije završnog blagoslova, kaptolski gvardijan fra Smiljan Berišić zahvalio je svima, osobito braći dominikancima na dolasku, a izrazio je svoju nadu da će se što prije izvršiti sanacija crkve sv. Franje kako bi ona ponovno mogla biti okupljalište vjernika u centru Zagreba i već tradicionalno, mjesto slavljenja sakramenata, osobito svete ispovijedi, a vjernike je pozvao da obnovu prate molitvom.

Podsjetimo, razoran potres 22. ožujka 2020. pogodio je Zagreb i okolicu, a pritom su znatno oštećeni brojni stambeni, kulturni i crkveni objekti u središtu Zagreba, pa tako i samostan i crkva sv. Franje na Kaptolu. Sva braća nakon toga su iseljena zbog neuporabljivosti zgrade.

Tekst: fra Domagoj Vincelj

Foto: Hrvoje Josip Bišćan