Trojica naše braće primila Sveti Red đakonata

U subotu 3. listopada 2020. godine u svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zaredio je devetoricu đakona. Uz šestoricu dijecezanskih kandidata, zaredio je i trojicu naše braće: fra Mislava Lukačevića iz Slavonskog Broda, fra Darka Grmaču iz Kloštar Ivanića i fra Vjerana Lazića iz Vinkovaca. Svečano euharistijsko slavlje u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom kardinal Bozanić je predvodio s pomoćnim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, fra Milanom Krištom, provincijalnim ministrom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i brojnim svećenicima.

Pozdravljajući na početku slavlja okupljeni Božji narod, kardinal Bozanić je podsjetio kako se na isti dan, prije 22 godine, u Mariji Bistrici dogodio znameniti događaj. Naime, papa Ivan Pavao II. proglasio je kardinala Alojzija Stepinca blaženim pa je ređenicima posebno želio posvijestiti kako su s njima osobito prisutni Presveta Bogorodica Marija, sv. Ivan Pavao II. i bl. Alojzije Stepinac.

Nakon što su ređenici izrekli svoj „Evo me!”, uslijedila je prigodna homilija. Kardinal je izrazio radost što su kandidati za đakonat prihvatili Božji poziv i svoje živote dali u ruke Božje. Tumačeći Evanđelje istaknuo je kako naviješteni odlomak iz Isusove Velikosvećeničke molitve govori o odnosu, pripadnosti, tj. o našem pozivu zajedništva s Presvetim Trojstvom u kojem, vjerujući u Krista, pripadamo Ocu nebeskom. Evanđeoska riječ ne govori najprije o vječnosti kao životu bez kraja, nego stavlja naglasak na upoznavanju Boga koje nije prvotno intelektualna spoznaja nego iskustvo.

Istinska slava, istaknuo je Kardinal, jest služiti, davati se bez uzvrata, dapače, dati život za druge. Bog se objavljuje u jednostavnom činu ljubavi, ne u bogatstvu niti u moći, nego u besplatnosti, tražeći posljednjeg i napuštenog.

Kardinal je naglasio kako je ključ evanđeoskog razumijevanja slave u Božjim očima služenje. Potaknuo je ređenike da na red đakonata ne gledaju samo kao etapu prema svećeništvu, nego da je đakonat sastavni dio svećeništva te da istinski prezbiter nužno mora biti istinski služitelj, đakon. Naglasivši im kako ih sakrament svetog reda povezuje s Kristom koji daruje svoj život, sve do smrti na križu, pozvao ih je da uranjaju i usvajaju Božju ljubav koja će ih oblikovati, a ukorijenjeni u Krista moći će postati pravi služitelji Božjeg naroda.

Na kraju euharistijskog slavlja, Kardinal ih je ohrabrio da budu otvoreni Božjim poticajima u pastoralnom djelovanju te da oni jesu crkvena sadašnjost, a pozvani su otvarati put budućnosti.

Za ovaj veliki trenutak primanja sakramenta svetog reda đakonata, naša su se braća pripremala na duhovnim vježbama koje je predvodio vicemagister juniora fra Josip Ivkić u samostanu Majke Božje na Trsatu.

Tekst: fra Domagoj Vincelj

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije