Svetkovina sv. Klare i polaganje svečanih zavjeta proslavljeni kod požeških klarisa

Požeške klarise su uz svetkovinu sv. Klare Asiške, u petak 11. kolovoza 2023. proslavile i svečane zavjete s. Marije Anđele od Duha Svetoga iz Požege.

Misu u crkvi Samostana sv. Klare predslavio je kanonik Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi preč. Josip Krpeljević.

U propovijedi je istaknuo važnost života i poslanja sv. Klare Asiške u Crkvi i svijetu te njenog potpunog predanja Isusu Kristu. Nadovezao se i na blagdan sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije, proslavljen dan ranije, istaknuvši da su mučeništvo i djevičanstvo dva najsigurnija puta u kraljevstvo nebesko.

Iako se zavjetujući se dragomu Bogu u klauzurnom samostanu čini da čovjek ne dobiva ništa osim križa i teškoća ovozemaljskoga života, propovjednik je rekao da ta osoba dobiva zapravo sve, odnosno iskustvo Boga u najvećoj punini te da tada treba dati, ne samo nešto, nego upravo ono što i dobiva – sve.

Nakon homilije uslijedio je obred redovničkog zavjetovanja. Dok su se pjevale Litanije Svih svetih, sestra Marija Anđela je prostracijom pred oltarom pokazala najdublji znak predanja Bogu. Potom je u ruke opatice s. M. Klare Lisac položila svoje svečane zavjete.

Misu su suslavili svećenici Požeške biskupije i braća franjevci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Pjevanje je predvodio zbor iz zavjetovaničine rodne franjevačke Župe Duha Svetoga.

Preč. Krpeljević dijeleći istinsku radost sa sestrama klarisama, i sam ističući kako mu je sv. Klara jedna od dražih svetica kojoj se utječe u svojim potrebama, čestitao je novozavjetovanoj sestri.

„Cijelo misno slavlje proteklo je u posebnom ozračju mira i duboke radosti koju samo Duh Sveti daje iznova svojoj Crkvi svakoga dana, a osobito u ovim trenucima kada je ta Crkva bogatija za još jednu moliteljicu i zaručnicu Gospodina našega Isusa Krista“, poručile su požeške klarise.

Vijest objavila IKA
Fotografije: Samostan Sv. Klare i Franjevački samostan Požega