Trsatski novaci u posjetu novacima na Visovcu

Utorak, 22. svibnja, krenuli smo, nas 11 novaka, u posjetu novacima na Visovcu.

Oko deset sati ujutro, kartu u džep, torbu na leđa i pravac Visovac.

Na putu smo napravili stanku u Zadru, gdje nas je gostoljubivo dočekao fra Andrija Bilokapić, provincijal franjevačke provincije sv. Jeronima.

Put nas je odnio do Drniša koji je bio posljednja postaja koju smo mogli prijeći autom, a preko Krke su nas prevezli visovački novaci, koji uz ostale endemske vrste borave na tom otočiću, u srcu Nacionalnog Parka Krke. Nakon plovidbe od par minuta pristali smo uz Visovac. Pitomi otočić o kojem već stoljećima brinu franjevci, iznenadio nas je uređenošću. Odmah pri dolasku srdačno nas je pozdravio gvardijan uz ostale fratre.

Prvi dan proveli smo u razgledavanju otoka, samostana i druženju s novacima.

Idući dan probudio nas je pljusak, no nije nas obeshrabrio, pa smo  posjetili Šibenik, a po povratku smo obišli slapove  NP Krka.

Na kraju dana smo, „splitski“ i „zagrebački“ fratri  u miroljubivom ozračju pratili susret Dinama i Hajduka u finalu hrvatskog kupa.

Zatim sutra ujutro smo posjetili samostan u Imotskom, a u popodnevnim satima stigli smo u Sinj, u pohode Gospi Sinjskoj. Nakon obilaska svetišta Gospe Sinjske i muzeja, u crkvi smo izmolili krunicu s narodom.

Vrijeme provedeno s novacima splitske Provincije, kao i drugi susreti koje smo imali kroz godinu s ostalim novacima Crkve u Hrvata, dali su nam poticaj da se ne zatvorimo samo u vlastite životne krugove, nego da imamo širi pogled na franjevaštvo u drugim zajednicama.

Vrlo nam je dragocjeno ovo vrijeme bilo u kojem smo mogli upoznati izbližega način života novaka u drugoj provinciji, doduše, malo i uspoređujući to sve s našim načinom života, ali sve to na izgradnju jednih i drugih.

Radujemo se i njihovom “uzvratnom” susretu nama na Trsat, kada ćemo mi njima biti domaćini.