U Čakovcu svečano proslavljena svetkovina Majke Božje Anđeoske – Porcijunkule

I ove godine proslavili smo svečano slavlje Oprosta pod milosnim okriljem Gospe od Anđela
Dan je započeo misom u 6:30 koju je predvodio fra Josip Grubišić, a svećenici su od rana ispovijedali. Uslijedila je misa u 8:00, koju je predvodio fra Željko Željeznjak. U 10:00 mnoštvo vjernika okupilo se ne središnjem gradskom trgu s likom Gospe od Anđela koju su nosili članovi Zrinske garde, uz prisustvo velikog broja udruga, predstavnika Policijske uprave međimurske, DVD Mihovljan, HKD Pomurje, KUD “Katruže ” Ivanovec društava žena iz Ivanovca, Mihovljana, Mačkovca, Štefanca, Gornjeg Kraljevca, Žiškovca i Murskog Središća, pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava te mnogobrojni vjernici, građani i gosti čakovečkog proštenja.
Prolazeći ulicama grada i pjevajući radosno u Marijinu čast, došli smo do samostanskog dvorišta gdje smo započeli sveto misno slavlje koje je u zajedništvu s brojnim svećenicima predvodio p. Stjepan Fridl, voditelj Radio Marije. Pater Fridl je na početku propovijedi podsjetio kako je Svetom Franji i Redu manje braće bila bitna ta “porcija”, taj komadić zemlje na kojoj se vežu mnogi važni događaji iz života svetog Franje i Reda. Franjo je u svome obraćanju zavolio tu ruševnu crkvicu Gospe od Anđela i osobno ju obnovio, a time neznajući započeo je obnovu same Crkve pisanu velikim slovima. U Porcijunkuli Franjo je primio toliko željeni oprost svih grijeha i kazni za grijehe u jednome ukazanju Blažene Djevice Marije s Isusom. Isto je žarko želio da i drugi osjete i dožive, te je od pape Honorija III., i dobio za to dozvolu. Taj oprost kasnije se proširio i na sve franjevačke crkve, a zatim i na sve župne crkve.
Danas kada su Crkva i istina napadane sa svih strana, kada se čini da se sve može urušiti upravo tu nam svijetli Franjin primjer koji je osobno krenuo s obnovom te ruševne crkvice, a i više od toga Crkvi podmetnuo svoje rame i obnovio ju svjetlom evanđeoske malenosti.
Blažena Djevica Marija, s tog mjesta i dan danas poziva mnoge vjernike na obraćenje i pomirenje. Molimo onu koju časte nebeski anđeli kao svoju kraljicu da i mi zavrijedimo praštajući i tražeći oproštenje doživjeti mir i svetost koju je i Sveti Franjo doživio i drugima svjedočio.
Na kraju mise fra Josip Grubišić, dosadašnji župnik zahvalio je p. Fridlu i svima koji su današnji dan na bilo koji način učinili svečanijim i posebnijim. Fra Josip uskoro odlazi na novu službu kao gvardijana i župnik u Cerniku, zato su mu Župan Matija Posavec i gradonačelnica Ljerka Cividini zahvalili na svemu dobru što je učinio za vjernike grada Čakovca i Međimurja u protekle dvije godine služenja te su mu zaželjeli svako dobro na novome polju njegova pastirskog djelovanja.
Iza svečane mise u 10 sati uslijedila je misa na mađarskom i slovenskom jeziku hodočasnika iz Lendave i Mađarske koji su lijepim brojem hodočasnika posvjedočili ljubav prema ovome proštenju.

Neka je svima sretan blagdan oprosta!
Gospa od Anđela neka vas uvijek zagovara!

Mir i dobro!