U Pazinu proslavljena Gospa od Anđela

Blagdan Blažene Djevice Marije od Anđela, Porcijunkula, ili blagdan u Pazinu i pazinskome kraju od davnina poznatiji kao „Rim“, u pazinskom Samostanu Pohođenja Marijina, proslavljen je 2. kolovoza svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio porečki i pulski biskup Ivan Štironja. To je bio prvi javni nastup novog istarskog biskupa u tom samostanu u srcu Istre.

U koncelebraciji su bili provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, pazinski dekan preč. Mladen Matika, ravnatelj dijecezanskog Caritasa Porečke i Pulske biskupije preč. Željko Zec te veći broj svećenika.

Kao i svake godine na raspolaganju je za sakrament pomirenja bio veći broj svećenika, iz raznih istarskih župa, ali i iz krajeva izvan Istre.

Biskup Štironja je na početku sve nazočne pozdravio, podsjetio na mogućnost dobivanja potpunog oprosta uz predviđene uvjete te pozvao vjernike da posebno mole za mladež koja se ovih dana nalazi na svom svjetskom susretu s papom Franjom u Lisabonu.

O Porcijunkuli

Biskup Štironja je u propovijedi povezao obraćenje sv. Franje s blagdanom B.D.M. od Anđela te pojasnio etimologiju samoga naziva. „Porcijunkula bijaše komadić zemlje odnosno Franjina neba, tj. prostor gdje se osjećao kao u raju. I sama riječ ‘porcijunkula’ dolazi iz latinskog jezika i znači ‘komadić’. Taj komadić neba Franjo nije ljubomorno čuvao i zadržao samo za sebe nego ga je htio podijeliti sa svima onima koji su željeli osjetiti Gospinu majčinsku ljubav, bogatstvo tišine i radost susreta s Isusom. Taj komadić neba sv. Franjo preko svoje redovničke obitelji i Crkve želi podijeliti sa svima nama. I ovo mjesto gdje se nalazimo komadić je neba, mjesto susreta s Isusom u Euharistiji.“

„Braćo moja, želim vas sve poslati u raj“

Biskup Štironja podsjetio je na jedan vrlo zanimljiv duhovni doživljaj sv. Franje s početka trinaestog stoljeća (1216.): „Crkvicu je obasjala neopisivo jaka svjetlost. Franjo je ugledao Isusa i Gospu s njegove desne strane. Okruživalo ih je mnoštvo anđela. Vidjevši taj prizor, Franjo, koji je bio na koljenima, do zemlje se poklonio svomu Gospodinu. Zamolio ga je, u tišini hrama, da svima onima koji se pokaju, ispovjede i posjete ovu crkvicu zadobiju potpuno oproštenje svih grijeha. Isusu se, kaže anegdota, svidjela ova Franjina želja. Uputio ga je da se javi njegovu namjesniku Papi, što je Franjo i učinio. Otišao je papi Honoriju III. i povjerio mu ono što je doživio u crkvici kod Asiza. Papa je dao dozvolu za oprost. Franjo je to objavio u Asizu, u prisutnosti biskupa Umbrije ovim riječima: ‘Braćo moja, želim vas sve poslati u raj’!“ Potom se biskup Štironja zapitao: „Kako ne bih i ja večeras ovdje, okružen braćom misnicima, uskliknuo i Bogu uputio slične molitve i vas pozvao i svima vam poželio: Braćo moja i sestre, želimo vama svima sretan put u raj! … Isus nas sve poziva u raj – kao što reče onomu svom raskajanom supatniku s desne na Križu…, i nas želi vidjeti u raju (usp. Lk 23,43).“ „Gospodin nas sve poziva u raj, želi nam kao ‘baštinicima Božjim i subaštinicima Kristovim’ darovati komadić vječne slave“, naglasio je mons. Štironja citirajući poslanicu Rimljanima (8,17).

U nastavku je predvoditelj pozvao: „Danas imamo priliku obnoviti svoj djetinji odnos prema Majci i prema svomu anđelu čuvaru, koji su nas zasigurno puno puta spasili od raznih životnih napasti i poteškoća. Spasili bez trunka potrebe da se pohvale kako su nam pomogli. Nisu oni kao mi ljudi koji za svaku učinjenu sitnicu traže zahvalu i pohvalu, bez obzira na to što smo po Bogu pozvani i dužni učiniti“, rekao je biskup te dodao poziv pape Franje: „Ne tratimo vrijeme i slobodu na beznačajne stvari, na razonode koje nam srce ostavljaju praznim, dok nam život svaki dan nudi dragocjeni biser susreta s Bogom i s drugima.“

O potpunom oprostu

„Bogu hvala da se među ljudima nađu mudri i razumni muškarci i žene koji znaju da imaju dušu, brinu se, svoju dušu njeguju i nastoje oko njezina spasenja. Mudar je onaj čovjek koji u suradnji s darovima Duha Svetoga, uz pomoć molitve i sakramenata, nastoji čuvati vezu i blizinu sa svojim nebeskim Ocem. Pa ako treba štogod i pokore učiniti, od grijeha se svojih iskupiti, sve to rado čine već ovdje na komadićku zemlje ne odlažući kajanje i ispaštanje za sutra, svjesni da ne znaju ni dana ni časa kada će napustiti svoj zemaljski dom“, rekao je mons. Štironja te u nastavku pojasnio pojam potpunog oprosta od vremenitih kazni. „Uz današnji blagdan veže se potpuni oprost od vremenitih kazni, oprost koji Crkva nudi svima onima koji danas posjete Porcijunkul, župnu crkvu ili katedralu, koji se ispovjede – ako je to potrebno – pričeste se, te na nakanu svetoga Oca izmole: Vjerovanje, Očenaš, Zdravomariju i Slava Ocu.“

Biskup je objasnio što o oprostima donosi Katekizam Katoličke Crkve: „Oprost se dobiva po Crkvi koja se, snagom vlasti vezivanja i odrješivanja, što ju je dobila od Isusa Krista, zauzima za kršćanina, te mu otvara riznicu zasluga Krista i svetaca da od Oca milosrđa dobije otpuštenje vremenitih kazni za grijehe. Crkva time želi ne samo doći u pomoć tom kršćaninu, nego ga i potaknuti na djela pobožnosti, pokore i ljubavi.“ O oprostu za naše pokojne, Katekizam uči: „Budući da su vjerni mrtvi na putu čišćenja također članovi istog općinstva svetih, možemo im pomoći, između ostalog, stječući za njih oproste, da bi tako bili olakšani od vremenitih kazni za grijehe.“

„Današnji blagdan Porcijunkule stavlja pred nas velike mogućnosti za spasenje naših duša, oproštenje naših grijeha, kao i oproštenje grijeha naših pokojnih. Beskrajan je to dar koji nam Crkva nudi. Stoga, iskoristimo danas tu mogućnost i ponudu i probudimo u sebi želju za slobodom, otvorimo se daru praštanja koje nam nudi nebeski Otac za sve uvrede, te i sami oprostimo drugima. I što je još važnije, naučimo se praštati jedni drugima, svjesni da je milost praštanja istinski dar Duha Svetoga“, pozvao je mons. Štironja.

Zahvale prije otpusnog blagoslova

Prije završnog blagoslova okupljenima se obratio predstojnik samostana o. Goran Malenica. Nakon što je izmolio, zajedno s narodom, potrebne molitve na Papinu nakanu za dobivanje potpunog oprosta, zahvalio je svima onima, pojedincima i zajednicama, koji su se uključili u pripremanje i organiziranje ovoga Gospina blagdana. Posebno je zahvalio predvoditelju trodnevnice fra Darku Tepertu, generalnom tajniku za formaciju i studije OFM, fra Tomislavu Šanku, provincijalu Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, fra Milanu Krišti, provincijalu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, te svećenicima suslaviteljima i ispovjednicima. Na kraju je posebno zahvalio biskupu Štironji što je prihvatio predvođenje misnoga slavlja te pozvao predstavnike vjerničke zajednice da biskupu uruče prigodni dar i upute riječi dobrodošlice i zahvale.

Biskup Štironja je zahvalio na uručenu daru i prigodnim riječima te u ime okupljena mnoštva, i u svoje osobno ime, zahvalio fra Goranu na koordinaciji i organizaciji proslave, kao i za svu dušobrižničku brigu i pastoralnu raspoloživost. Zahvalivši posebno svećenicima za ispovijedanje i propovijedanje, pozvao je vjernike na prijeko potrebnu molitvu za nova svećenička i redovnička duhovna zvanja: „kao što ste molili da dobijete novog biskupa, tako vas molim – molite za svećenička i redovnička zvanja! Ako bude djece, ako bude mladih koji će se oduševiti za Isusa, neće ni jedan samostan, ni jedna župa ostati bez svećenika.“ Pozvao je na molitvu Majci nebeskoj „da nas kod Boga zagovara na tu nakanu.“ „Kako bih volio da se svi ti samostani napune redovničkim zvanjima, ajmo na koljena, ajmo moliti!“, ushićeno je biskup pozvao, a okupljeni vjernici odgovorili spontanim pljeskom.

Trodnevnica

Blagdanu je u pazinskom samostanu prethodila trodnevna duhovna priprava koju je predvodio fra Darko Tepert, od nedjelje 30. srpnja do utorka 1. kolovoza. Prvoga dana trodnevnice održana je jutarnja misa, a nakon večernjeg misnog slavlja kantautor Antonio Tkalec iz Varaždina održao je koncert duhovne glazbe, koji se rado odazvao i animirao liturgijsko pjevanje sve dane duhovne priprave, kao i na sam blagdan. Posljednji dan trodnevnice zaključen je euharistijskim klanjanjem, a kroz sve dane bila je mogućnost za sakrament pomirenja, napose na sam blagdan kada je jutarnju misu predvodio fra Darko Tepert, a drugu prijepodnevnu misu predvodio je provincijal fra Tomislav Šanko.

Vijest objavila IKA
Fotografije: Gordana Krizman