U Pazinu održane duhovne vježbe za braću kandidate za sveti red đakonata

U Franjevačkom samostanu u Pazinu od nedjelje 25. rujna do petka 30. rujna 2022. održale su se duhovne vježbe za braću koja se pripremaju za primanje svetog reda đakonata. Voditelj duhovnih vježbi bio je fra Josip Ivkić, a na njima su sudjelovala trojica braće Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Ivica Berišić, fra Marijan Ligenza i fra Ivan Majić te fra Josip Jurić Šolto, kandidat za đakonsko ređenje iz Provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita te fra Miho Mišo Biskup, kandidat Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića sa sjedištem u Zagrebu.

Uz svakodnevnu svetu misu, molitvu časoslova te klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom u večernjim satima, duhovne su se vježbe sastojale od jutarnjih i popodnevnih nagovora moderatora duhovnih vježbi fra Josipa te praktičnoga dijela. Nakon molitve srednjega časa i popodnevnog nagovora, slijedio je praktični dio u kojemu su kandidati u teoriji, ali i praksi ulazili u otajstva sakramenata te, kao budući djelitelji sakramenata i služitelji kod oltara, u praktičnom dijelu, kandidati su imali priliku naučiti, ponoviti i vježbati sve one dijelove obreda u kojima će kao đakoni uskoro biti protagonisti.

Nagovori moderatora fra Josipa, njegova otvorenost za sva pitanja i nedoumice, njegovi savjeti i preporuke oko đakonske službe, zatim gostoljubivost domaćina fra Gorana Malenice koji se predano pobrinuo da kandidatima ništa ne nedostaje, učinili su ove duhovne vježbe lijepim i korisnim iskustvom na putu prema đakonskom i kasnije, prezbiterskom, redu.