U Slavonskom Brodu počela trodnevnica uoči Porcijunkule

Trodnevnica uoči proslave blagdana Gospe od Anđela – Porcijunkule počela je u nedjelju 30. srpnja 2023. u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu.

Misu je župnik vikar u Župi sv. Josipa u Borovom naselju fra Mislav Lukačević. Suslavio je vikar franjevačkog samostana i ravnatelj Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića fra Ivan Crnković.

Kako je fra Mislav duhovni asistent Franjevačke mladeži Borovo naselje, proteklih dana je s članovima Frame sudjelovao na Hodu Franjevačke mladeži Osječkog područnog bratstva, koji se ove godine održava pod geslom „Stopama sv. Franje“.

Stoga je s vjernicima podijelio iskustva s hoda u kojem je sudjelovalo stotinjak mladih, pješačeći tijekom pet dana, od 26. srpnja kada su krenuli iz Kutjeva, sve do Cernika kamo su stigli 30. srpnja, odakle su u kasnim večernjim satima autobusima krenuli prema Asizu.

Kako je na hodu sudjelovalo i trinaestero članova Frame Slavonski Brod, fra Mislav je posvjedočio da je hod sve mlade ispunio te su tako i javno pokazali svoju radost, vjeru, nadu, ljubav.

Posebno je istaknuo kako su prolazeći mjestima Požeške biskupije uz molitvu i pjesmu doživjeli da su ih ljudi dočekivali klečeći i križajući se, vidjevši ih tako radosne. Unatoč umoru, jer je trebalo cijelog dana hodati po visokim temperaturama, fra Mislav je posvjedočio da su mladi ispunjeni i radosni te dodao da je to preduvjet da mogu primiti Božje milosti koje ih očekuju na proslavi Porcijunkule u Asizu.

Kako je i prošle godine sudjelovao na tom velikom slavlju, podijelio je s vjernicima da mu je bio poseban doživljaj biti u toj maloj crkvici Porcijunkuli, koju je obnovio sv. Franjo, te sa stotinjak mladih iz Hrvatske moliti potpuni oprost. Obećao im je da će ih sve tamo duhovno ponijeti u svom srcu i prikazati Gospi i sv. Franji.

Svečano misno slavlje na blagdan Gospe od Anđela, u srijedu 2. kolovoza, u franjevačkoj crkvi u Slavonskom Brodu počet će u 18:30. Na kraju mise bit će održana procesija sa slikom Gospe od Anđela i svijećama kroz klaustar gdje će vjernici kod kipa sv. Franje zajedno izmoliti potpuni porcijunkulski oprost.

Vijest objavila IKA
Fotografije: B. Lukačević