Započeo redoviti 42. provincijski kapitul Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda

Braća Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda okupila su se na redoviti 42. provincijski kapitul koji se pod predsjedanjem provincijalnog ministra fra Milana Krište slavi u Kući susreta Tabor u Samoboru od 17. do 21. travnja 2023. godine.

Geslo i glavna tema provincijskog kapitula je U duhu evanđelja i bratske solidarnosti. Na kapitulu se okupilo 35 braće iz Provincije. Kao promatrači na kapitul su pozvani fra Konrad Cholewa, generalni definitor za slavenske zemlje, te fra Domagoj Runje kojeg je generalni ministar imenovao generalnim delegatom koji će pratiti proces restrukturiranja Franjevačke provincije svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri s Hrvatskom franjevačkom provincijom sv. Ćirila i Metoda.

Zadaća je provincijskog kapitula da ispita sadašnje stanje i djelovanje braće u provinciji, da traži i predlaže prikladna sredstva za njezin porast i popravak, da raspravlja o novim pothvatima i poslovima veće važnosti te da zajedničkim dogovorom odlučuje i vrši izbore. Kapitul treba biti pravi znak bratskoga zajedništva. Nadležan je istraživati i čuvati baštinu i život provincije, pronalaziti nove putove i sredstva te promicati prilagođenu obnovu, donositi vlastite odredbe, birati upravu, te raspravljati o drugim važnijim pitanjima. Na kapitulu će biti izabrani novi provincijski definitori koji će zajedno s provincijalnim ministrom upravljati provincijom u sljedeće tri godine. Kapitul je započeo Zazivom Duha Svetoga i molitvom.

Vijest izvorno objavili IKA i Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda