Zimske radosti

 

Kako smo o snijegu u Rijeci mogli sanjati, naš magistar je odlučio povesti nas na mali aktivni izlet na Platak. Nakon nekoliko dana planiranja i čekanja da se stvore povoljni vremenski uvjeti, dan za polazak je pao na srijedu 25. siječnja 2023. Unatoč velikom interesu ostale braće, što zbog bolesti što zbog drugih obaveza, na izlet smo išli samo mi novaci, naš magistar fra Ivan Miklenić te fra Zoran Bibić i fra Krešimir Palošika.

Svi koji su bili zadnjih nekoliko godina u novicijatu na Trsatu znaju što se radi na Plataku po zimi, a to je sanjkanje. Tako smo se i mi dobro odjeveni za hladnoću i snijeg oko 9 sati uputili u planine. Stigavši tamo iznajmili smo sanjke i sportske aktivnosti su mogle započeti. Na početku nam je trebalo vremena dok smo se zagrijali i priviknuli na sanjke, bilo je tu i početničkih padova. No s vremenom smo stazu doveli u red, ali i svoje sposobnosti na sanjkama. Tako da je svaki novi spust izgledao sve bolje i elegantnije.

Vrhunac zagrijavanja je bio odlazak na jednu vruću čokoladu. Nakon tog finog toplog napitka u naša, već malo smrznuta, tijela kao da se vratila energija. Samo smo klizili niz padine i počeli s kombinacijama kako bi sanjkanje učinili zanimljivijim. Bilo je tu pokušaja izrada vlakića od sanjki, no to nam nije pošlo najbolje za rukom, ali važno je reći da smo to preživjeli bez ikakvih ozljeda.

Oko vremena za ručak bio je izbor: ostati ili otići. Svi smo odlučili otići, ali dio je otišao na Trsat dok se drugi dio zaputio u Fužine. Tamo smo vidjeli lijepu crkvu svetog Antuna Padovanskog i malo smo se prošetali oko Bajerskog jezera. Nakon tog kratkog pohoda tom lijepom krajoliku, zaputili smo se natrag prema svome Trsatu. Istina malo promrzli, ali ispunjeni radošću zbog lijepo provedenog dana u prirodi na svježem zraku.

fra Ivan Fićković